ßßß Cookit - przepis na Seromakowiec. Makowiec i sernik razem

Seromakowiec. Makowiec i sernik razem

nazwa

Wykonanie

U nas w domu rozgorzała kilka dni temu dyskusja jakie ciasta mam upiec w tym roku na Święta. Wiadomo, że będzie piernik, jakieś ciasteczka, pewnie też keks, ale dalej towarzystwo nie było zgodne. Jedni chcą sernik, ktoś makowca i jak tu pogodzić rodzinę i jednocześnie nie przygotowywać kilku blach różnych ciast?
Dobrym rozwiązaniem jest seromakowiec nazywany też seromakiem. W jednym cieście jest zarówno makowa masa jak i pyszny serniczek . Połączenie idealne w smaku i pod każdym innym względem. Tak więc postanowione! Będzie podwójne ciacho i już!
Niech Was nie przeraża długa lista składników i długi opis przygotowania. Po prostu ciasto ma kilka warstw, ale daję słowo, że wcale nie jest skomplikowane ani trudne.
Gdybyście szukali pomysłów na świątecznie potrawy i wypieki to znajdziecie je w zakładce Wigilia i Boże Narodzenie - tam zgromadziłam wszystkie swoje pomysły na świąteczny stół .
Seromak czyli podwójne ciasto makowo-serowe
czas przygotowania: ok.
składniki do wypełnienia tortownicy śr. 24cm:
CIASTO - 140g mąki pszennej luksusowej
70g masła
35g cukru pudru
2g proszku do pieczenia (pół łyżeczki)
szczypta soli
1 żółtko
1-2 łyżeczki gęstej śmietany 18%
MASA MAKOWA - 400g ugotowanego i zmielonego maku (ok.250g suchego+200ml mleka)
200g duszonych jabłek
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 białko (to co zostało z przygotowania ciasta)
60g cukru pudru
50g masła
1 czubata łyżka miodu
kilka kropli aromatu migdałowego
MASA SEROWA - 500g białego twarogu trzykrotnie zmielonego
100g gęstej śmietany 18%
60g masła
80g cukru pudru
30g mąki kukurydzianej
3 jajka
skórka otarta z połowy cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka z 1 laski wanilii
POLEWA CZEKOLADOWA - 2 lekko czubate łyżki masła
2 łyżki mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao naturalnego
ORZECHY W KARMELU - 3 łyżki cukru
2 łyżki wody
1 łyżeczka masła
2 łyżki mleka albo słodkiej śmietanki
80g orzechów włoskich łuskanych
Jak zrobić seromakowiec?
CIASTO - mąkę przesiałam z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodałam pokrojone na kawałeczki zimne masło, posiekałam aż składniki połączyły się w tzw. mokry piasek i tłuszcz nie był widoczny. Dodałam żółtko i łyżeczkę śmietany, zagniotłam ciasto. Zawinięte w folię odłożyłam do lodówki na pół godziny.
Zimne ciasto rozwałkowałam i wylepiłam nim dno tortownicy uprzednio posmarowanej cienko masłem i posypanej odrobiną mąki. Ciasto gęsto nakłułam, przykryłam arkuszem papieru do pieczenia a na papier wysypałam kuleczki ceramiczne. Jako obciążnika można użyć także suchego grochu, ryżu czy choćby monet. Ciasto piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż brzegi zaczęły się złocić. Wyjęłam blaszkę z piekarnika i delikatnie usunęłam papier z obciążeniem.
MASA MAKOWA - ugotowany w mleku i zmielony mak wymieszałam z miodem, cukrem, roztopionym masłem, duszonymi jabłkami, sokiem z cytryny, bułką tartą, aromatem migdałowym i żółtkiem. 2 białka ubiłam na sztywną pianę i delikatnie połączyłam z masą makową. Masę makową wyłożyłam na podpieczone ciasto i wyrównałam.
MASA SEROWA - miękkie masło zmiksowałam aż zbielało i nabrało puszystości. Dodałam cukier puder i jeszcze chwilę miksowałam. Nie przerywając miksowania dodawałam najpierw ser a potem śmietanę i kolejno po jednym jajku oraz mąkę kukurydzianą. Masę doprawiłam sokiem i skórką z cytryny oraz wanilią. Gotową masę wyłożyłam na masę makową i wyrównałam.
Tak przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam 60-70 minut. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia trzeba skontrolować czy wierzch nie przypieka się zbytnie i ew. przykryć blaszkę z wierzchu arkuszem folii aluminiowej. Po upieczeniu wyjęłam tortownicę z piekarnika i odstawiłam na kilkanaście godzin w chłodne miejsce żeby ciasto dobrze się schłodziło. Dopiero następnego dnia okroiłam je dookoła i wyjęłam z formy.
POLEWA CZEKOLADOWA - w rondelku rozpuściłam masło z cukrem i mlekiem. Dodałam kakao i gotowałam aż masa nieco zgęstniała. Kiedy przestygła wylałam ją na wierzch seromakowca.
ORZECHY W KARMELU - pokruszone grubo orzechy podprażyłam przez kilka minut a suchej patelni, odłożyłam. Do rondelka wsypałam cukier i wlałam wodę, gotowałam aż syrop zgęstniał i lekko się zezłocił. Syropu nie wolno mieszać bo będzie się scukrzał. Do gęstniejącego syropu dolałam mleko i dołożyłam masło a po chwili dorzuciłam orzechy. Smażyłam mieszając aż orzechy dobrze obtoczyły się w karmelu. Gorące wyłożyłam na polewę czekoladową. Odstawiłam do zastudzenia.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/12/seromakowiec-makowiec-i-sernik-razem.html