ßßß
Przeważnie wykorzystuje mak do zrobienia makowca tym razem nie miałam na niego ochoty i postanowiłam zrobić coś innego. Z pomocą przyszedł przepis z gazety. Oczywiście nie była bym sobą gdybym go nie zmieniła pod swoje upodobania. A więc upiekłam dwa biszkopty z dodatkiem mielonych orzechów i bułki tartej, ciasto makowe z bakaliami a to wszystko zostało przełożone masą budyniową z dodatkiem nutelli. Łał! wyobrażenia smakowe przekroczyły moje wyobrażenie, wyszło rewelacyjne w smaku. Na wielkanocnym stole było pięć rodzai ciast, to znikło jako pierwsze. Polecam!Składniki:Biszkopty:8 jajek8 łyżek cukru8 łyżek zmielonych orzechów6 łyżek bułki tartej4 łyżki mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaCiasto makowe:500 g maku1/2 szklanki cukru80 g masła3 jajka1 łyżka miodu3 łyżeczki kakao1 czubata łyżka kartoflanki20 g rodzynków20 g dowolnych orzechówkilka kropel olejku migdałowegoKrem:2 budynie śmietankowe2,5 szklanki mleka4-5 czubate łyżki nutelli1 łyżka kakao200 g masła temp. pokojowej400 ml śmietany kremówki1 czubata łyżka cukru pudru3 łyżeczki żelatyny2 łyżeczki kakaopolewa czekoladowa do dekoracjiszklanka wody przegotowanej z dodatkiem soku z cytrynyforemka tortownica 24 cmBiszkopty : Ciasto można przygotować na trzy sposoby, albo podzielimy składniki na pół i przygotujemy dwa osobne biszkopty. Można też od razu zrobić biszkopt z całości składników i później podzielić surowe ciasto na dwie blaszki, albo upiec jeden biszkopt i po upieczeniu przekroić.Białka ubijamy, wsypujemy cukier i dodajemy po żółtku. Chwile jeszcze ubijamy. Wsypujemy mielone orzechy mieszamy do połączenia, dodajemy bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy na zloty kolor w 180*C.Ostudzić.Ciasto makowe : Mak zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 30 minut. Ostudzić. Mak odcedzić i zmielić trzy razy. Do maku dodać rozpuszczone masło, miód, kakao, cukier, jajka, kartoflankę, olejek. Chwilę ucierać. Do masy dorzucić rodzynki i drobno pokrojone orzechy. Przełożyć do natłuszczonej foremki i piec 30 minut w 180*C. Ostudzić.Krem : Budynie wsypujemy do 1/2 szklanki mleka, resztę wlewamy do garnka i stawiamy na ogień do zagotowania. Wlewamy budyń i mieszamy do zgęstnienia. Przykrywamy i studzimy.Masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu, nutelle i kakao. Możliwe jest, że budyń nie będzie chciał się rozetrzeć i powstaną grudki wtedy można wykorzystać mikser. Chwila na najwyższych obrotach załatwi problem.Biszkopty nasączamy wodą z sokiem. Na biszkopt nakładamy 1/2 kremu, ciasto makowe, pozostały krem, biszkopt. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy rozpuszczoną żelatynę ( żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wody, odstawiamy do napęcznienia potem podgrzewamy do rozpuszczenia i studzimy), cukier puder i 2 łyżeczki kakao. Śmietana pokrywamy boki i wierz ciasta. Dowolnie dekorujemy.
*Inspiracja na ciasto z gazety " Przyślij Przepis" w większości zmienione.