ßßß Cookit - przepis na Tort z makiem i czekoladą

Tort z makiem i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Przeważnie wykorzystuje mak do zrobienia makowca tym razem nie miałam na niego ochoty i postanowiłam zrobić coś innego. Z pomocą przyszedł przepis z gazety. Oczywiście nie była bym sobą gdybym go nie zmieniła pod swoje upodobania. A więc upiekłam dwa biszkopty z dodatkiem mielonych orzechów i bułki tartej, ciasto makowe z bakaliami a to wszystko zostało przełożone masą budyniową z dodatkiem nutelli. Łał! wyobrażenia smakowe przekroczyły moje wyobrażenie, wyszło rewelacyjne w smaku. Na wielkanocnym stole było pięć rodzai ciast, to znikło jako pierwsze. Polecam!
Składniki:
Biszkopty:
8 jajek
8 łyżek cukru
8 łyżek zmielonych orzechów
6 łyżek bułki tartej
4 łyżki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto makowe:
500 g maku
1/2 szklanki cukru
80 g masła
3 jajka
1 łyżka miodu
3 łyżeczki kakao
1 czubata łyżka kartoflanki
20 g rodzynków
20 g dowolnych orzechów
kilka kropel olejku migdałowego
Krem:
2 budynie śmietankowe
2,5 szklanki mleka
4-5 czubate łyżki nutelli
1 łyżka kakao
200 g masła temp. pokojowej
400 ml śmietany kremówki
1 czubata łyżka cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki kakao
polewa czekoladowa do dekoracji
szklanka wody przegotowanej z dodatkiem soku z cytryny
foremka tortownica 24 cm
Biszkopty : Ciasto można przygotować na trzy sposoby, albo podzielimy składniki na pół i przygotujemy dwa osobne biszkopty. Można też od razu zrobić biszkopt z całości składników i później podzielić surowe ciasto na dwie blaszki, albo upiec jeden biszkopt i po upieczeniu przekroić.
Białka ubijamy, wsypujemy cukier i dodajemy po żółtku. Chwile jeszcze ubijamy. Wsypujemy mielone orzechy mieszamy do połączenia, dodajemy bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy na zloty kolor w 180*C.Ostudzić.
Ciasto makowe : Mak zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 30 minut. Ostudzić. Mak odcedzić i zmielić trzy razy. Do maku dodać rozpuszczone masło, miód, kakao, cukier, jajka, kartoflankę, olejek. Chwilę ucierać. Do masy dorzucić rodzynki i drobno pokrojone orzechy. Przełożyć do natłuszczonej foremki i piec 30 minut w 180*C. Ostudzić.
Krem : Budynie wsypujemy do 1/2 szklanki mleka, resztę wlewamy do garnka i stawiamy na ogień do zagotowania. Wlewamy budyń i mieszamy do zgęstnienia. Przykrywamy i studzimy.
Masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu, nutelle i kakao. Możliwe jest, że budyń nie będzie chciał się rozetrzeć i powstaną grudki wtedy można wykorzystać mikser. Chwila na najwyższych obrotach załatwi problem.
Biszkopty nasączamy wodą z sokiem. Na biszkopt nakładamy 1/2 kremu, ciasto makowe, pozostały krem, biszkopt. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy rozpuszczoną żelatynę ( żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wody, odstawiamy do napęcznienia potem podgrzewamy do rozpuszczenia i studzimy), cukier puder i 2 łyżeczki kakao. Śmietana pokrywamy boki i wierz ciasta. Dowolnie dekorujemy.
*Inspiracja na ciasto z gazety " Przyślij Przepis" w większości zmienione.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/04/tort-z-makiem-i-czekolada.html