Wykonanie
.. .czyli przepis na "Placek Niebo". Przynajmniej w moim regionie znany jest z takiej nazwy. Przepis dostałam od koleżanki parę lat temu, która pochodzi z Puńska, a tam kucharki znakomite i niejeden doskonały przepis znają ;-) Co tam się w samym Puńsku i okolicach nie wypieka - sękacze, kominy, mrowiska,
torty, brzozy i inne cuda i cudeńka. Nie mówiąc o tradycyjnym
chlebie na zakwasie. A o innych wyrobach nie wspomnę, choćby regionalne kartacze, babki ziemniaczane, kibiny, kindziuki. Kiedyś trochę i tych sekretów zdradzę ;-) a dziś - ciasto z masą
jabłkową i masą
orzechową na kruchym spodzie oblane
polewą czekoladową i udekorowane połówkami
orzechów włoskich. Jest przepyszne!!!A robi się je tak:Przygotowujemy składniki:Na spód z kruchego ciasta:30 dag
mąki20 dag
masła (
margaryny)1/2 szklanki
cukru pudru3
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaNa masę
jabłkową:75 dag
jabłek60 dag
cukru2 łyżki
soku z cytryny lub kwasku
cytrynowegoNa masę
orzechową:25 dag
orzechów włoskich1 szklanka gorącego
mleka20 dag
cukru pudru25 dag
masłaNa polewę:7 łyżek
wody,7 czubatych łyżek
cukru kryształu1/4 kostki
masła2 łyżeczki ciemnego
kakaoDo dekoracji:połówki
orzechów włoskichI do dzieła:Robimy ciasto kruche - tłuszcz, proszek z
mąką i
cukrem, dodajemy
żółtka, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części i pieczemy z tego dwa placki. Pieczemy krótko - ok. 15 minut w temperaturze ok. 180 stopni, placki są cienkie, więc się szybko pieką.Masa
jabłkowa -
Jabłka zetrzeć na grubej tarce, włożyć do naczynia i poddusić w piekarniku. Gdy się trochę podduszą, dodać
cytrynę lub kwasek, a kiedy zmiękną, dodać
cukier i dusić aż się rozpuści.Ciepłą masę rozsmarować na jednym z placków, a drugim przykryć, z lekka dociskając.Ciasto to robię zawsze w tortownicy (23 cm) albo blasze z bokami, żeby zachować formę do stężenia ciasta.Masa orzechowa -
Orzechy zemleć i sparzyć gorącym
mlekiem. zostawić do ostygnięcia. Utrzeć
masło, najpierw c
cukrem pudrem, później dołączyć
orzechy. Masą posmarować placek i wstawić do lodówki.
Polewa czekoladowa - wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy do połączenia się składników i pierwszego zagotowania, uważając, żeby nie przypalić. Masę wylewamy na ciasto. Dekorujemy połówkami
orzechów. Najlepiej tak gęsto, jak będziemy kroić kawałki ciasta. Bardzo ładnie wygląda kawałek ciasta z
orzechem na wierzchu.Ciasto przygotować najlepiej dzień dwa przed imprezą.
I jeść! Miłego konsumowania!