Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 300 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
żółtka 3 sztuk
cukier puder 0,5 szklanek
margaryna 0,75 kostek
jabłka prażone 1 sztuk
cukier 2,5 łyżek stołowychmasa makowa 0 , 5 puszka
mleko 1 szklanek
orzechy włoskie 250 mililitrów
masło 1 kostek
cukier puder 200 gramów
masło 50 gramów
woda 7 łyżek stołowych
cukier trzcinowy 7 łyżek stołowych
kakao 2 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto: do przesianej
mąki dodać
margarynę,
proszek do pieczenia,
żółtka oraz pół szklanki
cukru pudru. Posiekać nożem i szybko zagnieść. Podzielić ciasto na 2 równe części i upiec 2 takie same placki.
Jabłka ze słoika rozsmarować na jednym placku i przykryć drugim, a na nim rozsmarować masę
makową i odstawić. Zmielone
orzechy sparzyć gorącym
mlekiem i zostawić do ostygnięcia. miękkie
masło utrzeć z 200g
cukrem pudrem, a
potem z
orzechami i wyłożyć na
mak. Wstawić do lodówki.Polewa: z 7 łyżek
wody i 7 łyżek
cukru ugotować
syrop, dodać
kakao oraz 50g
masła i zagotować. Zimne ciasto oblać polewą i udekorować posiekanymi
orzechami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor: karotkaData: 2009-04-30pychaaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: