Wykonanie
Zapiekam dziś owsiankę z
twarożkiem grani . Pierwszy raz z tym akurat i na pewno nie ostatni. Posmak
kokosa za sprawą
mąki kokosowej, a do tego słodki, dojrzały
banan . Niespodzianką w środku jest
masło z
nerkowców, a wierzch obsypany ziarnami kakaowca . Spora ilość wyszła, do żadnej mniejszej kokilki się nie mieściła, ale to bardzo dobrze, bo tak smaczne śniadania mogłoby nie
mieć końca. Zaskoczeniem było kiedy już po pierwszej łyżeczce przypomniała mi smak
kaszki mlecznej z dzieciństwa, a nadzienie oczywiście smakowało najlepiej.
pieczona kokosowa* owsianka z
serkiem grani i
bananem nadziana
masłem z
nerkowców oraz z ziarnami kakaowcabaked coconut* oatmeal with grani cottege cheese and
banana filled with cashew nut butter and with cocoa beans on the top* lekki posmak
kokosa* light coconut flavor
Składniki:- 5 łyżek
płatków owsianych- 1/2 szklanki
mleka (może być nawet 1/3)- łyżka
mąki kokosowej- ok. 130-140 g
twarożku grani (niecałe opakowanie)- połowa dojrzałego
banana- łyżeczka
masła orzechowego (u mnie z
nerkowców)- opcjonalnie: łyżka
syropu klonowego (
miodu,
syropu z agawy,
cukru itp.)-
białko jaja- ziarna kakaowca
Płatki owsiane zalać na noc
mlekiem. Rano połączyć z
mąką,
twarożkiem,
białkiem i
syropem.
Banana pokroić w drobną kosteczkę i wymieszać z owsianką. Przełożyć do naczynia do zapiekania połowę owsianki. Następnie nałożyć
masło orzechowe i przykryć resztą. Wierzch posypać ziarnami kakaowca. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 30-35 min. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Piątek już dzisiaj, kolejny koniec szkolnego tygodnia, ponowny początek weekendu. Można by w kółko o tym pisać. Życie, po prostu... mija tak szybko, dlatego też korzystać z niego warto i cieszyć się każdą daną nam chwilą. Miłego piątku!Podoba mi się ten cytat...Szczęście może przyjść przypadkowo, ale o rozum musimy postarać się sami.Cyceron