Wykonanie
Dzisiaj proponuję wyjątkowe muffinki. Jedne z najlepszych, jakie piekłam. Zresztą składniki mówią same za siebie, bo to kolejny już przepis z wykorzystaniem
bananów, a te, jak wiadomo, świetnie się sprawdzają. Poza tym
masło orzechowe! Takie połączenie musi być niesamowite. A na dodatek te muffinki można śmiało jeść w większych ilościach, bo są całkiem zdrowe;) Wyszły wilgotne, odpowiednio słodkie, aromatyczne, o wyczuwalnym smaku
bananów i
masła orzechowego, naprawdę przepyszne.
- 200g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 75g
mąki zwykłej- 50g
płatków owsianych- 1 łyżka
proszku do pieczenia- 2
jajka- 140g
cukru demerara- 2
banany (ok. 250g), rozgniecione- 125g
masła orzechowego- 45g
masła, stopionego- 250 ml
mlekaWymieszać
mąkę,
płatki owsiane i
proszek do pieczenia.W drugiej misce zmiksować pozostałe składniki oprócz
mleka.Dodać
mleko i wymieszać.Połączyć suche i mokre składniki, ale nie za dokładnie.Przełożyć masę do 15 foremek na muffinki.Piec w temperaturze 190 st. C przez ok. 20 minut.Przestudzić przez kilka minut i jeść ciepłe, ale na zimno(nawet po paru dniach) są równie dobre.Przechowywać w szczelnym pudełku.Przepis stąd, trochę "udietetyczniłam" przepis.Czas przygotowania: 30 minutLiczba sztuk: 15Kaloryczność jednej sztuki: 215 kcal