ßßß Cookit - przepis na Schab gotowany w sosie pieczeniowym

Schab gotowany w sosie pieczeniowym

nazwa

Wykonanie

Przygotowanie domowych mięs, w tym pieczeni i wędlinie jest wcale takie trudne. Ich zaletą jest jednak to, że są o wiele zdrowsze (a po przeliczeniu nawet i tańsze) od wędlin kupowanych na co dzień w sklepach. Ponadto, do ich przyrządzenia wystarczy garnek z wodą, lub piekarnik.
Składniki:
1 kg schabu b/k w kawałku
do nacierania mięsa:
2 łyżeczki czubrycy czerwonej
2 łyżeczki papryki słodkiej czerwonej
1 ząbek czosnku
2 szczypty soli
1 sos pieczeniowy ciemny
do zalewy:
2 l wody
1 sos pieczeniowy ciemny
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka pieprzu
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
4-5 ziarenek ziela angielskiego
4 listki laurowe
5-6 ziaren jałowca
2 ząbki czosnku
Umyty i osuszony schab nacieramy przyprawami. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Wymienione składniki na zalewę mieszamy dokładnie z wodą.
Do przygotowanej zalewy wkładamy nasz kawałek schabu. Stawiamy na ogniu i od momentu zagotowania gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia, na noc chowamy do lodówki.
Na drugi dzień garnek z zalewą i naszym schabem, stawiamy na ogniu i znowu gotujemy 10 minut od momentu zagotowania. Zdejmujemy z ognia wyjmujemy nasz schab i po ostygnięciu jest gotowy do spożycia.
Smacznego.
Rada sos pieczeniowy możemy z powodzeniem zastąpić 2 łyżkami majonezu lub musztardy (najlepiej krem z miodem). Schab będzie miał inny równie pyszny smak i aromat.
Źródło:http://wmojejkuchni-ak.bloog.pl/id,352712016,title,Schab-gotowany-w-sosie-pieczeniowym,index.html