Wykonanie
Przygotowanie domowych
mięs, w tym pieczeni i
wędlinie jest wcale takie trudne. Ich zaletą jest jednak to, że są o wiele zdrowsze (a po przeliczeniu nawet i tańsze) od
wędlin kupowanych na co dzień w sklepach. Ponadto, do ich przyrządzenia wystarczy garnek z
wodą, lub piekarnik.Składniki:1 kg
schabu b/k w kawałkudo nacierania
mięsa:2 łyżeczki czubrycy czerwonej2 łyżeczki
papryki słodkiej czerwonej1 ząbek
czosnku2 szczypty
soli1
sos pieczeniowy ciemnydo zalewy:2 l
wody1
sos pieczeniowy ciemny1 łyżka
majeranku1 łyżeczka
pieprzu1 1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru4-5 ziarenek
ziela angielskiego4
listki laurowe5-6 ziaren jałowca2 ząbki
czosnkuUmyty i osuszony
schab nacieramy
przyprawami. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.Wymienione składniki na zalewę mieszamy dokładnie z
wodą.Do przygotowanej zalewy wkładamy nasz kawałek
schabu. Stawiamy na ogniu i od momentu zagotowania gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia, na noc chowamy do lodówki.Na drugi dzień garnek z zalewą i naszym
schabem, stawiamy na ogniu i znowu gotujemy 10 minut od momentu zagotowania. Zdejmujemy z ognia wyjmujemy nasz
schab i po ostygnięciu jest gotowy do spożycia.Smacznego.
Rada
sos pieczeniowy możemy z powodzeniem zastąpić 2 łyżkami
majonezu lub
musztardy (najlepiej krem z
miodem).
Schab będzie miał inny równie pyszny smak i aromat.