Wykonanie
Jest to przepis nie nowy. Już wiele lat temu robiła go moja mama. Przepisów na ten rodzaj suszonego
mięsa jest na blogach kulinarnych bardzo dużo. Podobnie robi się
kiełbasę suszoną tz. palcówkę. Z
kiełbasą jest o wiele więcej pracy. W smaku suszony
schab przypomina
polędwicę wędzoną. Należy pamiętać, że najlepiej smakuje bardzo cienko pokrojony.
Składniki:1 kg
schabu b/k2 dag
soli peklowej2 dag
soli kuchennej4 ząbki
czosnku0,5 łyżeczki
majeranek,0,5 łyżeczki
papryka słodka0,5 łyżeczki
tymianek,0,5 łyżeczki
pieprz świeżo mielony0 , 5 łyżeczki ziaren jałowca5 ziaren
ziele angielskie3
liść laurowy1 łyżeczka
cukierMięso dokładnie oczyścić z tłuszczu i błon.
Przyprawy rozetrzeć w moździerzu i dokładnie natrzeć oczyszczony
schab. Tak natarty
przyprawami schab, wkładamy najlepiej do szklanego naczynia i odstawiamy w zimne miejsce na około 4 dni.
Schab co jakiś czas odwracamy, a
soki które puści wylewamy. Po tym czasie przekładamy do siatki wędliniarskiej i wieszamy w ciepłym, przewiewnym miejscu. Suszymy 4 do 5 dni. Po tym czasie wyjmujemy z siatki , zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 12 godzin w celu schłodzenia do lodówki i po tym czasie mamy gotową dobrą
wędlinę.