Wykonanie
To taka w moim wydaniu
polędwica . Inaczej mówiąc kawałek ładnego
schabu , zamarynowanegow
soli peklowanej . Bardzo łatwy i prosty przepis .
Składniki2 kg
schabu1 płaska łyżka
soli peklowanej1 łyżka
soli zwykłej1 łyżka
pieprzu2 łyżki
majeranku1
listek laurowy3 ziarnka
ziela angielskiegoszczypta
cukruWykonanie-
Pieprz ,
sól,
majeranek dobrze wymieszać . Małą łyżeczkę suchej marynaty odłożyć . Resztądokładnie natrzeć
schab. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na noc.- W 3/4 szklanki przegotowanej
wody rozpuścić łyżeczkę suchej marynaty ,
cukier,dodać zieleangielskie i
listek laurowy. Odstawić do lodówki .- Następnego dnia ,strzykawką nabierać roztwór
solny i peklować
mięso . Raz koło razuDo wyczerpania płynu.
Schab przełożyć do miseczki ,przykryć folią i odstawić ponowniedo lodówki .na dobę .- Po wyjęciu
schabu z marynaty ,osuszyć go . Jeśli będzie wędzony to pozostawić na kilka godzin- Jeśli będzie bez wędzenia ( mój taki jest) Na bardzo rozgrzanej patelni obsmażyć go z każdejstrony na zloty kolor. Przełożyć do brytfanny i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopniprzez ok 40 minut.