ßßß Cookit - przepis na " Polędwica sopocka"

" Polędwica sopocka"

nazwa

Wykonanie

To taka w moim wydaniu polędwica . Inaczej mówiąc kawałek ładnego schabu , zamarynowanego
w soli peklowanej . Bardzo łatwy i prosty przepis .
Składniki
2 kg schabu
1 płaska łyżka soli peklowanej
1 łyżka soli zwykłej
1 łyżka pieprzu
2 łyżki majeranku
1 listek laurowy
3 ziarnka ziela angielskiego
szczypta cukru
Wykonanie
- Pieprz ,sól, majeranek dobrze wymieszać . Małą łyżeczkę suchej marynaty odłożyć . Resztą
dokładnie natrzeć schab. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na noc.
- W 3/4 szklanki przegotowanej wody rozpuścić łyżeczkę suchej marynaty , cukier,dodać ziele
angielskie i listek laurowy. Odstawić do lodówki .
- Następnego dnia ,strzykawką nabierać roztwór solny i peklować mięso . Raz koło razu
Do wyczerpania płynu. Schab przełożyć do miseczki ,przykryć folią i odstawić ponownie
do lodówki .na dobę .
- Po wyjęciu schabu z marynaty ,osuszyć go . Jeśli będzie wędzony to pozostawić na kilka godzin
- Jeśli będzie bez wędzenia ( mój taki jest) Na bardzo rozgrzanej patelni obsmażyć go z każdej
strony na zloty kolor. Przełożyć do brytfanny i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni
przez ok 40 minut.
Źródło:http://eligotowanie.blogspot.com/2014/04/poledwica-sopocka.html