ßßß Cookit - przepis na Delikatny schab parzony

Delikatny schab parzony

nazwa

Wykonanie

Pokazywałam już na blogu schab 5-minutowy. Ten jest bardzo podobny z jedną różnicą. Jest peklowany. Przepis pokazała jeszcze przed świętami Jola, a ja przygotowałam go na świąteczny stół. Schab jest delikatny, ma przepiękny kolor i doskonały smak. Przez pomyłkę posypałam mięso majerankiem jeszcze do peklowania. Okazało się, że nie jest to zły pomysł i teraz będę go robić właśnie w ten sposób. A będę go robić często. Na pewno.
Składniki:
1,5 kg schabu bez kości
1 łyżka soli morskiej
1 łyżka soli peklowej
pieprz młotkowany
1/2 łyżki soli czosnkowej
1 łyżka majeranku
2 łyżki cukru
1/2 łyżki ostrej mielonej papryki
3 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
Wykonanie:
Schab umyć, osuszyć. Natrzeć mieszanką soli morskiej i peklowej, czosnkowej, cukru, pieprzu, papryki i majeranku. Włożyć do naczynia i przykryć folią (ja zawinęłam swój w folię i wsadziłam do woreczka strunowego). Schab wstawić do lodówki na 3 dni. Jeżeli użyliśmy naczynia schab należy obracać każdego dnia. Po tym czasie w dużym garnku zagotować 2 litry wody. Dodać liście i ziele oraz płyn, który wytworzył się podczas peklowania. Włożyć do wody schab i parzyć go przez 5 minut na małym ogniu. Zdjąć garnek z ognia i odstawić na 12 godzin (mięso ma być cały czas w wodzie). Ponownie zagotować wodę ze schabem i parzyć mięso przez kolejne 5 minut. Odstawić mięso do całkowitego wystudzenia. Wyjąć z wody i osuszyć.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/04/Delikatny-schab-parzony.html