Wykonanie
Przepisów na wykonanie tego pysznego
mięsa jest wiele.Krążąc ponad nimi wybrałam jeden i oto jest
1 kg
schabu0,5 szkl
cukru0,5 szkl
soli kamiennej niejodowanej
papryka suszona
majeranekkilka ziaren jałowca2 ziarna
ziela angielskiegolistek laurowy1 łyżeczka
kolendryczosnek 6-8 ząbków (w zależności od potrzeby)
Schab umyć oczyścić z błonek i tłuszczu. Osuszyć. W naczyniu zasypać
cukrem i dokladnie natrzeć tak by
mięso bylo w powłoce cukrowej. W tym stanie pod przykryciem wstawić do lodówki na 24 h.Następnie umyć pod bieżącą
wodą i osuszyć. Natrzeć w ten sam sposób
solą i odstawić na 36 h.Po upływie tego czasu posiekać
czosnek, dodać
przyprawy i utłuc w moździerzu.
Schab natrzeć
mieszanką przypraw, włożyć do pończochy (podkolanówki) zawiązać i zawiesić w ciepłym, przewiewnym miejscu na 5-6 dni.