ßßß
Składniki:1 kg ładnego kawałka schabu bez kości (ze sprawdzonego źródła)Marynata:35 g soli1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu2 łyżki suszonego majeranku1 łyżka tymianku1 łyżka cukru6 kulek ziela angielskiego2 łyżeczki kolendry w ziarnach5 ząbków czosnku (przeciśniętego przez praskę)5 owoców jałowca3 liście laurowe
Majeranek, tymianek, kolendrę, ziele angielskie i jałowiec rozetrzeć w moździerzu. Dodać pokruszony liść laurowy, sól, pieprz, cukier i przeciśnięty czosnek. Wszystko wymieszać. Mięso umyć. Osuszyć na ręczniku papierowym i natrzeć przygotowaną marynatą. Przyprawy wklepać w mięso. Mięso przełożyć do naczynia z pokrywką (np. żaroodpornego) i schować do lodówki na 5 dni. Dwa razy dziennie mięso przekładać i odlewać wytwarzające się soki. Po 5 dniach mięso owinąć trzykrotnie w pończochę lub w specjalną siatkę. Związać ciasno sznurkiem i powiesić w suchym, ciepłym miejscu. U mnie była to szafka nad kaloryferem. Schab zostawić do wyschnięcia na 6 dni. Po tym czasie schab wyciągnąć z pończochy i schować do lodówki na kolejne 4 dni. Podawać pokrojony na bardzo cienkie plasterki. Smacznego!