ßßß Cookit - przepis na Schab pieczony

Schab pieczony

nazwa

Wykonanie

1 kg schabu wieprzowego bez kości
2 łyżki soli
1 - 1,5 łyżki pieprzu naturalnego mielonego
2 łyżki mielonej kolendry
2 łyżki majeranku
1 - 2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
6 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
folia aluminiowa
Przygotowanie:
Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć wszelkie twarde chrząstki.
Tak przygotowane mięso natrzeć solą, pieprzem, kolendrą, majerankiem, przykryć folią i wstawić najlepiej na noc do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki schab położyć na foli aluminiowej, z góry posmarować olejem, ułożyć przekrojone ząbki czosnku, ziele angielskie i listki laurowe. Folię zawijamy tak, aby jej końce były u góry, tak przygotowany schab wkładamy do foremki lub żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 190 stopni C, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 C i kolejne 40 minut. Jeśli chcemy by mięso było przypieczone, to 10 minut przed końcem folię rozchylić i np. włączyć termoobieg. Po wyłączeniu piekarnika mięso zostawiamy w nim jeszcze na około 10 minut, aby odpoczęło.
Tak przygotowane mięso jest soczyste, można podawać na ciepło, a po wystudzeniu na drugi dzień jako wędlinę. Powstały sok z pieczenia można użyć do przygotowania sosu, lub jako wywar mięsny do zupy.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/01/schab-pieczony.html