Wykonanie
1 kg
schabu wieprzowego bez kości2 łyżki
soli1 - 1,5 łyżki
pieprzu naturalnego mielonego2 łyżki mielonej
kolendry2 łyżki
majeranku1 - 2 łyżki
oleju2 ząbki
czosnku6 ziarenek
ziela angielskiego3
listki laurowefolia aluminiowaPrzygotowanie:
Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć wszelkie twarde chrząstki.Tak przygotowane
mięso natrzeć
solą,
pieprzem,
kolendrą,
majerankiem, przykryć folią i wstawić najlepiej na noc do lodówki.Po wyjęciu z lodówki
schab położyć na foli aluminiowej, z góry posmarować
olejem, ułożyć przekrojone ząbki
czosnku,
ziele angielskie i
listki laurowe. Folię zawijamy tak, aby jej końce były u góry, tak przygotowany
schab wkładamy do foremki lub żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika.Pieczemy 30 minut w temperaturze 190 stopni C, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 C i kolejne 40 minut. Jeśli chcemy by
mięso było przypieczone, to 10 minut przed końcem folię rozchylić i np. włączyć termoobieg. Po wyłączeniu piekarnika
mięso zostawiamy w nim jeszcze na około 10 minut, aby odpoczęło.Tak przygotowane
mięso jest soczyste, można podawać na ciepło, a po wystudzeniu na drugi dzień jako
wędlinę. Powstały sok z pieczenia można użyć do przygotowania sosu, lub jako
wywar mięsny do zupy.