Wykonanie
Kilka
razy przymierzałam się do przygotowania tej domowej
wędliny. Uwielbiam wszystkie
wędliny dojrzewające, do tej
pory pochodziły one jedynie ze sklepów, już staram sobie wyobrazić smak takiej domowej wersji. Przepis pochodzi z bloga "Mama i pomocnicy", został jednak zmodyfikowany o ulubione dodatki. Jego przygotowanie wymaga trochę czasu - mówimy tu bardziej o jego leżakowaniu, bo pracy przy nim niewiele.
Składniki:- 1 kg chudego i w miarę wąskiego
schabu- 1/3 szklanki
cukru- 1/3 szklanki
soli- 2 łyżki suszonego
majeranku- 3-4 ząbki
czosnku (wg oryginału całą główka)- 1/2 łyżeczki
papryki ostrej wędzonej- 1/2 łyżeczki
papryki słodkiej- 1/2 łyżeczki
pieprzu- kilka kulek
ziela angielskiego- kilka
liści laurowych- kilka
owoców jałowca- łyżeczka
kolendry- 1 łyżeczka
wody- przewiewna pończochaPrzygotowanie:
Schab umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Odkroić białą błonkę.Tak przygotowany
schab włożyć do miski, obsypać
cukrem i chwilę masować. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 24 godziny. W tym czasie utworzy się w misce dużo
syropu.Po 24 godzinach wyjąć
schab i umyć pod letnią
wodą z
cukru, następnie osuszyć na ręczniku papierowym.
Schab przełożyć do umytej i osuszonej miski i obsypać
solą. Chwilę masować. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 24 godziny.
Mięso puści płyn i
zrobi się dużo twardsze.Po 24 godzinach w
soli przygotować marynatę.
Czosnek drobno pokroić, dodać
majeranek,
pieprz,
paprykę ostrą i
paprykę słodką i
wodę (
woda po to by składniki dobrze się połączyły). Wszystko wymieszać bardzo dokładnie.
Schab wyjąć z
soli. Dokładnie umyć pod letnią
wodą i obsuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotowaną posypką dokładnie obkleić
mięso z obu stron i włożyć je do suchej i czystej miski miski. Przykryć folią spożywczą i znów odstawić do lodówki na 24 godziny.Po 24 godzinach przygotować kawałek pończochy (ewentualnie specjalnej osłonki), włożyć do niej
schab, zawiązać z dwóch stron i powiesić w przewiewnym miejscu na około 4 doby, aby dojrzał.Gotowy pokroić w bardzo cieniutkie plasterki i podawać. Można przechowywać go w lodówce około miesiąca.