Wykonanie
Przepis na
schab znalazłam TUTAJ Zrobiłam jeden
schab nie dwa, jak podano w przepisie, po pierwsze nie zjedlibyśmy takowej ilości, po drugie pierwszy raz robiony, także próba generalna przed nami była.
Schab wyszedł wyśmienicie, jest kruchy, wilgotny, godny polecenia!
Składniki:Do natarcia
schabu:1,kg
schabu bez kości1 łyżka
soli1 łyżka
papryki ostrej1 łyżka
soli peklowej1 łyżka
kolorowego pieprzu (w oryginale
pieprz młotkowany z
kolendrą)1 łyżka
soli czosnkowej,2 łyżki
cukruDo
wody w której będziemy parzyć
schab:łyżka płaska
majeranku2
liście laurowe2 kuliki
ziela angielskiegoWykonanie:Do miseczki wsypujemy
przyprawy którym będziemy nacierać
schab, czyli
sól,
sól czosnkową cukier,
paprykę ostrą,
pieprz kolorowy,
cukier,
sól peklowana.Mieszamy wszytko, aby
przyprawy się wymieszały,Ze
schabu usuwamy zbędne błony, tłuszcz, nsępnie przekładamy do naczynia w którym będziemy nacierać
schab....Nacieramy
schab przyprawami, pozostawiamy w naczyniu pod przykryciem na 3 dni, każdego dnia obracamy
schab.Po tych
trzech dniach wkładamy
schab do garnka zalanym około 2 litrami
wody.Zagotowujemy z
zielem angielskim,
majerankiem, liśćmi laurowymi, następnie parzymy przez 5 minut na wolnym ogniu (ja obiłam to pod przykryciem)Wyłączmy, zostawiamy do zupełnego wystygnięcia (najlepiej to zrobić wieczorem, aby przez noc stygło), następnego dnia doprowadzamy do wrzenia, by
potem zmniejszyć ogień i parzymy ponownie 5 minut - zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.Wyciągamy
schab, osuszamy papierowym ręcznikiem. Zrobiliście właśnie swoją, domową
wędlinę, która zachwyci Waszą rodzinę - po pierwszym razie, możecie bawić się z
przyprawami, dodając takie jak lubicie najbardziej.Smacznego !