ßßß
Składniki:Do natarcia schabu:1,kg schabu bez kości1 łyżka soli1 łyżka papryki ostrej1 łyżka soli peklowej1 łyżka kolorowego pieprzu (w oryginale pieprz młotkowany z kolendrą)1 łyżka soli czosnkowej,2 łyżki cukruDo wody w której będziemy parzyć schab:łyżka płaska majeranku2 liście laurowe2 kuliki ziela angielskiego
Wykonanie:Do miseczki wsypujemy przyprawy którym będziemy nacierać schab, czyli sól, sól czosnkową cukier, paprykę ostrą, pieprz kolorowy, cukier, sól peklowana.Mieszamy wszytko, aby przyprawy się wymieszały,Ze schabu usuwamy zbędne błony, tłuszcz, nsępnie przekładamy do naczynia w którym będziemy nacierać schab....Nacieramy schab przyprawami, pozostawiamy w naczyniu pod przykryciem na 3 dni, każdego dnia obracamy schab.Po tych trzech dniach wkładamy schab do garnka zalanym około 2 litrami wody.Zagotowujemy z zielem angielskim, majerankiem, liśćmi laurowymi, następnie parzymy przez 5 minut na wolnym ogniu (ja obiłam to pod przykryciem)Wyłączmy, zostawiamy do zupełnego wystygnięcia (najlepiej to zrobić wieczorem, aby przez noc stygło), następnego dnia doprowadzamy do wrzenia, by potem zmniejszyć ogień i parzymy ponownie 5 minut - zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.Wyciągamy schab, osuszamy papierowym ręcznikiem. Zrobiliście właśnie swoją, domową wędlinę, która zachwyci Waszą rodzinę - po pierwszym razie, możecie bawić się z przyprawami, dodając takie jak lubicie najbardziej.Smacznego !

