Wykonanie
Przygotowania do wprowadzenia świeżych ryb do sprzedaży w
Chlebie z
Masłem trwały kilka miesięcy. Kluczowe było nawiązanie współpracy z Jakubem Nowotnym, znającym rynek świeżych ryb od podszewki, skłonnym dzień i noc przemierzać Mazury i wybrzeże, aby w każdy piątek rano dostarczyć świeże
ryby do sklepu.
Ryby słodkowodne:
płocie,
pstrągi,
liny czy
szczupaki pochodzą z gospodarstwa rybackiego w Swaderkach k. Olsztynka; karpie z wyspecjalizowanych w ich hodowli gospodarstw z okolic Ełku;
ryby morskie najczęściej pozyskiwane są ze skupów w Kołobrzegu lub w okolicy Krynicy Morskiej, skąd czasami trafiają do nas również
płocie i
szczupaki wyławiane z zalewu wiślanego
Ryby to do pewnego stopnia produkt sezonowy. Na czas okresów ochronnych kolejne gatunki wyłączane są tymczasowo z handlu. W najbliższym czasie, ku rozczarowaniu smakoszy na wakacjach, z cenników nadbałtyckich smażalni i sklepów w całej Polsce zniknie
dorsz bałtycki - przez cały lipiec i sierpień jest gatunkiem chronionych ze względu na okres tarła.W tym czasie
dorsza bałtyckiego może zastąpić
dorsz atlantycki, którego płaty są bielsze, większe i bardziej mięsiste. Jak Go przyrządzić?Składniki (porcja dla dwóch osób):płat
dorsza ok. 0,4kgdwie łodyżki
trawy cytrynowejmłoda cebuladwa ząbki
czosnku1kg
szpinaku200ml słodkiej
śmietanki 34%
sól,
pieprzŁodyżki
trawy cytrynowej kroimy wzdłuż na pół,
dorsza, nasolonego co najmniej godzinę wcześniej, kroimy na dwie porcje. W naczyniu do gotowania na parze do
wody dodajemy odrobinę
soli i
trawę cytrynową, nad nią umieszczamy płaty
ryby. Przykrywamy i gotujemy około 10 minut.Oddzielnie przygotowujemy
szpinak. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w piórka
młodą cebulę i delikatnie szklimy na
oleju kokosowym (
olej kokosowy ze względu na wysoką temperaturę palenia oraz zawarte w nim średniołańcuchowe czyli nienasycone kwasy tłuszczowe nie wydziela w trakcie smażenia substancji niekorzystnych dla naszego zdrowia). Dorzucamy
czosnek posiekany w plasterki, a po chwili
szpinak; solimy i
pieprzymy do smaku. Kiedy
szpinak zmięknie i zmniejszy objętość dolewamy
śmietanę. Polecam gorąco
Śmietanę Kremową 34% ze spółdzielni "Tornado" z Sochocina. Jest to firma z tradycjami, która nie zatraciła jakości i wciąż jest wierna tradycyjnym metodom wyrobu
śmietany,
maślanki,
twarogów i pełnotłustego
mleka (4% tłuszczu), będącego przebojem wśród osób robiących
jogurty czy
kefiry domowymi sposobami.Po około 15 minutach duszenia, gdy liście są już zupełnie miękkie,
śmietana delikatnie zielonkawa i znacznie zredukowana, wybieramy łyżką cedzakową lub szczypcami
szpinak i układamy na talerzu. Na górę układamy porcję
dorsza świeżo wyciągniętego z pachnącej
trawą cytrynową pary i polewamy
śmietaną prosto z patelni. Doskonałym dodatkiem będą
młode ziemniaki z
masłem i
koperkiem.