ßßß Cookit - przepis na Duszone żołądki gęsie

Duszone żołądki gęsie

nazwa

Wykonanie

Klasyczne danie, którego wybitny smak bierze się z jakości mięsa. Warto poszukać żołądków gęsich, które nie są tak łatwo dostępne jak kurze, ale ich smak jest znacznie głębszy i szlachetniejszy.
Składniki:
1 kg żołądków gęsich
0,2 kg cebuli
1 marchew
1 mały seler
1 pietruszka
sól, pieprz, liść laurowy, musztarda, czosnek
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Żołądki gęsie dokładnie oczyścić i pokroić na pół, warzywa obrać i pokroić w słupki. Żołądki i warzywa obsmażyć. Następnie zalać rosołem, dodać przyprawy, musztardę i dusić, aż odrobinę zmiękną. Dodać koncentrat i warzywa. Tak duszone żołądki najlepiej podawać z kaszą pęczakiem lub kopytkami.
Przepis z archiwum akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”
przepis
Gazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Przepisy
Zobacz także
Krupnik na gęsinie
Udo gęsie konfitowane
Gęsina coraz bardziej popularna i dostępna
Źródło:http://ugotuj.to/zesmakiem/1,145821,19141765,duszone-zoladki-gesie.html