Wykonanie
Znalazłam wreszcie sposób na przyrządzenie pysznej
ryby bez zbytecznego, specyficznego zapaszku jaki w trakcie smażenia najczęściej mamy w domu ...Składniki :filet z
mintaja, u mnie około 30-40 dag2
marchewki1
pietruszkakawałek
selera2
cebulelistek laurowy, kilka ziaren
pieprzu i
sólPrzygotowanie :Rozmrożoną
rybę pokroić na kawałki, posolić i posypać
pieprzemObrane warzywa pokroić w kostkę i rozłożyć je w szerokim rondlu. polać
oliwą i
wodą, lekko posolić, dodać 2-3
listki laurowe i kilka ziaren
czarnego pieprzu, przykryć pokrywą i gotować do momentu, aż warzywa będą pół miękkieTeraz warzywa "odgarnąć" na tyle by można było położyć na nie
rybę i przykryć" odgarniętą" częścią warzyw, dogotować całość przez około 5-10 min.Przez ten czas
ryba w warzywach nabierze aromatu i zupełnej miękkości.
Dla mnie ten sposób przygotowania
ryby jest bardzo wygodny i szybki. Nie potrzebowałam nawet włączać piekarnika :)Kto lubi może zrobić takie danie na Wigilię Świąt Bożego Narodzenia, polecam.Następnym razem dla zaostrzenia smaku całej potrawy dodam 2-3 łyżki
koncentratu pomidorowego.Tak naprawdę
ryba nie do końca jest smażona, a raczej ugotowana :)Podczas przygotowania dania należy kontrolować stan
wody i
oleju w warzywach by całość nam się nie przypiekła.By było szybciej warzywa poszatkowałam robotem.