Tradycyjna zupa pomidorowa z ryżem , to jedna z moich ulubionych zup. Raczej pospolita , a jednak bardzo aromatyczna i smaczna. To mój smak z dzieciństwa .składniki na 4 porcje2 litry wrzątku1 puszka koncentratu pomidorowego2 udka1 marchewka1 pietruszkapół pora1 mały seler2 ząbki czosnku1 cebula1/2 szklanki śmietany2 woreczki ryżusól i pieprzpietruszka do posypaniaprzepisDo garnka nalewamy ok 2 litry wody , dodajemy umyte udka i około 1,5 łyżki soli . Warzywa obieramy i kroimy na kawałki .Wszystko gotujemy .Przecier pomidorowy rozprowadzamy gorącym wywarem i łączy z nim , doprowadzamy do wrzenia , przyprawiamy .W osobnym garnku gotujemy 2 woreczki ryż u w osolonej wodzie .Podajemy na talerzu z łyżką śmietany i posypujemy natką pietruszki.wariantyzupę pomidorową można podać jeszcze z kluseczkami lub z makaronem