ßßß
Jeśli chodzi o wygląd, to może nie jest najpiękniejsza. Za to nadrabia smakiem i zapachem.Do swojej pasty wykorzystałam:3 marchewki,3 pietruszki,połowę selera,1 cebulę,niewielki kawałek pora,2 ząbki czosnku,sól morska, pieprz do smaku.Wszystkie warzywa umyłam, osuszyłam i obrałam. Pokroiłam je na ćwiartki, paseczki i ułożyłam na blachę do pieczenia. Piekłam wszystko w piekarniku ok 15-20 minut zaglądając by warzywa za bardzo nie spiekły się ale stały się miękkie. Niestety czosnek wyjęłam trochę wcześniej.Po wystudzeniu warzyw zmiksowałam je. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.Niestety moja familia nie przepada za ziołami więc ciężko mi było przemycić je w paście. podzieliłam więc pastę na pół i do swojej porcji dodałam zioła prowansalskie (przepis tutaj)