ßßß Cookit - przepis na Pasta z pieczonych warzyw

Pasta z pieczonych warzyw

nazwa

Wykonanie

Pyszna w smaku i zdrowa pasta warzywna do kanapek. Można ją również zrobić z gotowanych np. w rosole warzyw. Ja jednak polecam pieczoną. Ma więcej składników odżywczych.
Jeśli chodzi o wygląd, to może nie jest najpiękniejsza. Za to nadrabia smakiem i zapachem.
Do swojej pasty wykorzystałam:
3 marchewki,
3 pietruszki,
połowę selera,
1 cebulę,
niewielki kawałek pora,
2 ząbki czosnku,
sól morska, pieprz do smaku.
Wszystkie warzywa umyłam, osuszyłam i obrałam. Pokroiłam je na ćwiartki, paseczki i ułożyłam na blachę do pieczenia. Piekłam wszystko w piekarniku ok 15-20 minut zaglądając by warzywa za bardzo nie spiekły się ale stały się miękkie. Niestety czosnek wyjęłam trochę wcześniej.
Po wystudzeniu warzyw zmiksowałam je. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Niestety moja familia nie przepada za ziołami więc ciężko mi było przemycić je w paście. podzieliłam więc pastę na pół i do swojej porcji dodałam zioła prowansalskie (przepis tutaj)
Źródło:http://moje-nie-moje.blogspot.com/2015/04/pasta-z-pieczonych-warzyw.html