Wykonanie
Na dworze +30 stopni, więc domyślam się, że nikt nie ma ochoty stać przy garnkach i gotować wyrafinowane obiadki. W takie dni zadowalam się takimi schłodzonymi kremami. Szybko się je przygotowuje, a jeszcze szybciej zjada. W takie dni z pewnością pojawi się u mnie jeszcze parę
razy :)Składniki:
wywar:3-4
marchewki1
pietruszka0,5
selera1
cebulaziele angielskieliść laurowy+1,5-2 kg
pomidorów2 ząbki
czosnkuoliwa z oliweksól i
pieprzPrzygotowanie:Umyte i odpowiednio obrobione składniki na
wywar zalewamy niewielką ilością
wody i gotujemy do miękkości w garnku.Po zagotowaniu można wyjąć wszystkie składniki i zostawić w wodzie jedynie
marchewki.
Pomidory (im więcej tym lepiej) należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i dusić na
oliwie z oliwek (około 2-3 łyżek). Dodać dwa rozgniecione ząbki
czosnku i jeszcze dusić, aby trochę odparować
wodę.Przygotowane
pomidory przelać do garnka. Dorzucamy świeżą
bazylię i miksujemy. Na koniec doprawiamy
solą i
pieprzem. Podajemy po przestudzeniu z jogurtem/śmietaną.Smacznego! :)