ßßß Cookit - przepis na Włoskie ciasto z cukinią i cytrynowym lukrem

Włoskie ciasto z cukinią i cytrynowym lukrem

nazwa

Wykonanie

Wyborne ciasto z cukinią upieczone na oliwie z oliwek. Z dodatkiem orzechów włoskich, cynamonu, imbiru - bardzo jesienne. Z drugiej strony ten cytrynowy lukier - dodaje pazura i świeżości. Świetnie uzupełnia smak ciasta. Ciasta objętościowo jest sporo, a dzięki dodatkowi cukinii jest wilgotne, i długo utrzymuje świeżość. Smaku cukini nie wyczujecie, jest bardzo subtelny, nawet jej wiórki nie wyróżniają się w cieście, a jakże zdrowy (i niecodzienny) dodatek do ciasta. Wypróbujcie również przepis na pyszne czekoladowe ciasto z cukinią :-).
Przypominam, 1 szklanka na MW zawsze o pojemności 250 ml.
Składniki:
1 szklanka orzechów włoskich
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
duża szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
3 duże jajka
1 szklanka drobnego cukru do wypieków (lub odrobina więcej)
1 szklanka oliwy z oliwek (extra virgin)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2,5 szklanki cukini startej (razem ze skórką) na tarce o drobnych lub średnich oczkach (mniej więcej 2 małe cukinie)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Orzechy wysypać na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec przez 10 - 12 minut w temperaturze 180ºC do złotego brązu, często mieszając. Wystudzić, posiekać nożem (lub malakserze) na drobne kawałeczki.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawami - wymieszać i odłożyć.
W misie miksera umieścić jajka i cukier. Ubijać, przez kilka minut, na wysokich obrotach miksera do uzyskania jasnej, puszystej, gęstej piany. Dodać ekstrakt z wanilii, ubić. Powoli wlewać oliwę, nie przerywając ubijania (piana opadnie, to normalne). Dodać przesiane suche składniki i zmiksować bardzo krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać startą cukinię, drobno posiekane orzechy i wymieszać szpatułką do połączenia.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wypieczone ciasto będzie sprężyste z wierzchu i będzie odchodziło od ścianek formy. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, po 15 minutach odpiąć z formy, polukrować.
Cytrynowy lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 - 4 łyżki soku z cytryny
Składniki umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki. W razie konieczności, gdy lukier będzie zbyt rzadki - dosypać cukru pudru a kiedy zbyt gęsty - dolać soku z cytryny.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - Gina DePalma 'Dolce Italiano: Desserts from the Babbo Kitchen' .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/wloskie-ciasto-z-cukinia-i-cytrynowym-lukrem