ßßß Cookit - przepis na Dyniowa babka z czekoladą i orzechami

Dyniowa babka z czekoladą i orzechami

nazwa

Wykonanie

Taka trochę zdrowsza wersja ciasta, z dodatkiem otrębów pszennych. Aromatyczna dyniowa babka z kawałkami czekolady i orzechów, oblana cytrynowym lukrem, ozdobiona kandyzowaną dynią. Moja wersja jest odchudzona, bo w roztargnieniu nie dodałam do ciasta oleju, co moim zdaniem w niczym nie zaszkodziło. Ciasto jest smaczne, a dzięki dodatkowi dyni wilgotne w środku.
Źródło: Joy of Baking .
Składniki na tortownicę z tuleją o średnicy 25-28 cm:
425 g purée z dyni
4 duże jajka
szklanka oleju roślinnego
300 g cukru
260 g mąki pszennej
50 g otrębów pszennych (ja użyłam żytnich, ale owsiane też mogą być)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1-2 łyżeczki domowej przyprawy korzennej lub kupnej (ewentualnie: 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu + 1/4 łyżeczki mielonego imbiru + 1/8 łyżeczki mielonych goździków)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g kropelek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką, strząsając jej nadmiar.
Jajka, olej i cukier ubić razem w dużej misce, dodać wanilię, purée z dyni i miksować do połączenia się składników.
Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać otręby, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz przyprawy. Suche składniki stopniowo dodawać do masy dyniowej, ciągle mieszając. Następnie wmieszać czekoladę i orzechy. Całość przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Lekko potrząsnąć, by masa równomiernie się rozłożyła. Piec przez 50-60 minut do "suchego patyczka".
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do przestygnięcia na ok. 15 minut, a następnie wyjąć babkę z formy i zostawić co całkowitego wystygnięcia. Jeżeli babka wyrosła za bardzo, trzeba ściąć "górkę", by ciasto było równe.
Cytrynowy lukier:
200 g cukru pudru
3-4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
kandyzowana dynia, do dekoracji (opcjonalnie)
listki świeżej mięty
Cukier puder wsypać do miseczki i stopniowo dodawać sok z cytryny, zaczynając od jednej łyżki. Dodawać kolejne i cały czas ucierać, aż powstanie gęsty biały lukier.
Polukrować babkę, ozdobić kandyzowaną dynią i listkami mięty.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/11/dyniowa-babka-z-czekolada-i-orzechami.html