ßßß Cookit - przepis na Chlebek cukiniowo - ananasowy

Chlebek cukiniowo - ananasowy

nazwa

Wykonanie

Chlebek ten jest idealny dla wielbicieli ciast korzennych. Długo zachowuje wilgoć dzięki cukinii. Jest to kolejny test "Warzyw w słodyczach" i oceniła bym go na jakieś 6/10, tylko dlatego, że tylko w nielicznych przypadkach lubię cynamon i aż tyle gałki muszkatołowej w ciastach. Wydaje mi się, że przy nieco mniejszej ilości gałki i cynamonu byłby lepszy. Zmniejszyłabym też ilośC cukru, ananas jednak robi swoje. Przepis z Sunset Magazine.
Chlebek cukiniowo-ananasowy (2 bochenki w foremkach o wym. ok. 12,5x22,5)
3 jaja
1 szklanka oliwy z oliwek
2 szklanki cukru (myślę, że wystarczy ok. 1,5 szkl.)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 szklanki grubo startej cukinii
230 g rozgniecionego ananasa (pokroiłam ananasa w zalewie na małe kawałki)
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli (dałam 0,5)
1,5 łyżeczki cynamonu
3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (wg mnie za dużo, 1/4 łyżeczki starczy)
1 szklanka orzechów włoskich posiekanych na kawałki (dałam 0,5 szklanki)
1 szklanka rodzynek
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Ubić jajka z cukrem, dodać oliwę, ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Dodać mieszaninę mąki, sody , soli, cynamonu, gałki i proszku do pieczenia. Ubić do połączenia. Dodać cukinię, pokrojonego ananasa. Wymieszać. Dodajemy resztę dodatków. Po wymieszaniu wlewamy do foremek. Pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2012/07/Chlebek-cukiniowo-ananasowy.html