ßßß Cookit - przepis na Babeczki marchewkowo-piernikowe z lukrem

Babeczki marchewkowo-piernikowe z lukrem

nazwa

Wykonanie

Bardzo aromatyczne babeczki dla miłośników ciasta marchewkowego . Dodatek korzennych przypraw nadaje im mocno piernikową nutę. Skórka cytrynowa i lukier dopełniają smak. Całość kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem, choć jest to propozycja dość uniwersalna, stosowna na każdą okazję i na każdy brak okazji:-).
Punkt wyjścia stanowił ten przepis .
Składniki na 12 sztuk:
Babeczki:
2 szklanki startej marchewki (startej na tarce z dużymi oczkach)
3 jaja
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki brązowego cukru
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
Lukier:
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 2 cytryn
Wykonanie:
Babeczki:
W jednym naczyniu mieszamy olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, ekstrakt z wanilii, a w drugim mąkę, proszek, sodę, sól i przyprawy. Następnie mieszankę z mąką wsypujemy do naczynia z marchewką i spółką. Całość mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do muffinkowych papilotek. Pieczemy ca 25 minut w temperaturze 180C.
Lukier:
Cukier puder ucieramy łyżeczką z sokiem cytrynowym. Ilością cukru i soku możemy żonglować, w zależności od osobistych preferencji co do konsystencji lukru.
Z dwóch cytryn ścieramy skórkę.
Upieczone i wystudzone muffinki smarujemy lukrem i posypujemy skórką.
Życzę Wam smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2012/11/babeczki-marchewkowo-piernikowe-z-lukrem.html