Wykonanie
Składniki1kg dobrej
ryby np.
dorszavegeta lub
przyprawa do ryb1 duża
cebula1 słoik
papryki konserwowej1 słoik
ogórków konserwowychciasto naleśnikowe1 szklanka
mąki1
jajko0,5 szklanki
wodyzalewa1 szklanka
oleju1 szklanka
wody1 duży słoiczek
koncentratu pomidorowego8 łyżek
ketchupu8 łyżek
cukru8 łyżek
octusól,
pieprz (do smaku)
ziele angielskie,
listek laurowySposób przygotowaniaKrok 1
Rybę rozmrażamy, kroimy na dość duże kawałki i obsypujemy
vegetą. Odstawiamy na 15 min.Krok 2Z
mąki,
jajka i
wody robimy ciasto naleśnikowe. Proporcje podałam orientacyjnie, bo zawsze robię "na oko". Ciasto musi być trochę gęstsze niż zwykle, aby nie spływało nam z
ryby. Kawałki
ryby obtaczamy w cieście i smażymy na głębszym
oleju. Odkładamy do ostygnięcia.ZalewaKrok 3Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy razem i odstawiamy do ostygnięcia.Krok 4
Cebulę kroimy w piórka, a
paprykę i
ogórki w cienkie paseczki. W dużym naczyniu układamy warstwowo:
rybę, warzywa,
rybę, warzywa, itd. Następnie zalewamy wszystko zalewą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby się przegryzło.