Wykonanie
Karnawał sprzyja spotkaniom towarzyskim dlatego z pewnością przyda się przepis na taką
rybę, którą można przygotować nawet kilka dni wcześniej.
Ryba najlepiej smakuje po dwóch,
trzech dniach, ale można ja przechowywać w lodówce znacznie dłużej. Z podanej proporcji wyszedł mi 1 litrowy słoik
ryby.
Składniki:1 szklanka
wody3 łyżki
octu1 mały
koncentrat pomidorowy3 łyżki
ketchupu1 1/2 łyżki
cukru1/4 szklanki
oleju3
cebuleliść laurowy,
ziele angielskie,
sól3-4 płaty
ryby np.
morszczuka1
jajko +
mąkaZagotować
wodę,
cukier,
ocet,
olej,
sól, liście, ziele. Do gotującej się
wody dodać pokrojoną w krążki
cebulę. Dodać
ketchup i koncentrat i ponownie zagotować.
Rybę pokroić na kawałki, obtoczyć w
mące i
jajku, usmażyć. W dużym słoiku ułożyć
ryby warstwami, zalać gorącą zalewą i odstawić na kilka dni.Smacznego:)