Wykonanie
Składniki:
ryby 1,5 kg
sólmąka do panierowania
olej do smażenia
cebula 3
liść laurowy 4
ziele angielskiekoncentrat pomidorowy 1 (190g)
keczup pikantny 200 ml
cukier 3 łyżki
ocet ok. 75 ml
woda 4 szklankiWykonanie:
Ryby sprawić, umyć, większe sztuki pokroić w dzwonka, posolić i odstawić na jakiś czas.
Następnie obtoczyć w
mące i usmażyć na
oleju z obu stron na złoto.
Poukładać w słoikach.
Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na lekko brązowy kolor.
Rozłożyć na
rybę w słoikach tak, aby w każdym była mniej więcej taka sama ilość.
Wodę wymieszać z
keczupem, koncentratem i
octem. Dodać
liście laurowe,
ziele angielskie,
sól,
cukier i zagotować. Doprawić
solą do smaku. Gorącym sosem zalać
ryby w słoikach i mocno zakręcić.Odstawić w chłodne miejsce do góry dnem, do ostygnięcia.