Wykonanie
Ryby w tej zalewie tworzą niezapomniany smak
Składniki :3 kg oprawionych ryb (karpie,karasie
leszcze,płotki ) również bardzo smaczna w tej zalewie miruna ,
śledzie ,
dorsz i inne
ryby .
Przyprawa do ryb ,
sól olej do smażeniaZalewa :6 szklanek
wody, 9 łyżek
cukru ,1,5 łyżki
soli 1,5 szklanki
octu , 1 słoik
koncentratu pomidorowego 200 g ,2
laurowe liście , 5 ziarenek
ziela angielskiego ,2
cebulePrzygotowanie :
Wodę wlać do garnka dodać
sól ,
cukier ,
ziele angielskie ,
laurowe liście i
cebulę pokrojoną w cienkie krążki .Od zagotowania gotujemy 7 minut ,gdy już
cebula będzie miękka wlewamy
ocet .Zdejmujemy garnek z ognia dodajemy
koncentrat pomidorowy i mieszamy .
Ryby wcześniej posypujemy
przyprawami, smażymy na
oleju układamy w naczyniu i zalewamy już gotową zalewą.Usmażone
ryby można zalać gorącą zalewą wtedy czas oczekiwania do spożycia skraca się o połowę (można spożywać po 12 godzinachSmacznego !!!