Wykonanie
Pin It
Dziś kolejna odsłona quesadillas, tym razem na ostro z
papryczką chili i
czerwoną fasolą. Kiedy za oknem prawie lato i temperatury lekko idą w górę, quesadillas doskonale zastąpią nam tradycyjny obiad.Składniki:1 duża
pierś kurczaka1 mała
czerwona cebula1 puszka
czerwonej fasoli1/2 świeżej
papryczki chili8 placków tortilli15-20 dag
żółtego sera w plastrach
olejsól,
pieprz1/2 łyżeczki kuminu1/2 łyżeczki
czerwonej papryki1/2 łyżeczki mielonej
kolendryWykonanie:
Kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy
sola i
pieprzem i smażymy aż do zrumienienia. Na 2-3 minuty przed końcem smażenia do
kurczaka dodajemy
cebulę pokrojoną w piórka i posiekane
chili. Następnie do usmażonego
kurczaka dodajemy
fasolę z puszki razem z sosem, pozostałe
przyprawy i dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut.Rozgrzewamy patelnię grillową, kładziemy na niej tortillę, podpiekamy ją z obu stron, po czym układamy na niej
ser i farsz. Pamiętajmy, aby nie kłaść farszu przy brzegach, bo przy obracaniu nam wypadnie. Tortillę przykrywamy drugim plackiem, dociskamy i obracamy przy pomocy pokrywki lub talerza. Teraz podpiekamy wierzchnią część quesadilli. Gdy
ser się rozpuści quesadilla jest gotowa. Przekładamy ją na deskę i kroimy na ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości placków.Czynności te powtarzamy przy robieniu kolejnych placków.