Wykonanie
Pierś pieczoną w
maśle po prostu uwielbiam :) Jest miękka, wilgotna i lekko...
maślana. Do tego przyjemnie się ją przygotowuje, bo dzięki temu, że pieczemy zawiniętą w papierze do pieczenia,
mięso przenika aromatem
masła i przypraw bez dłuższego marynowania. Cały
maślany "sos" pozostaje w papierze i można polać nim
kuskus,
ziemniaki,
ryż czy po prostu
mięso :) W tej wersji - z warzywami i
kuskusem przygotowuje się ją bardzo szybko i bardzo łatwo.Czas przygotowania jest naprawdę krótki - gdy już wstawimy
mięso do piekarnika spokojnie zdążymy zająć się resztą. Potrawa i dealnie smakuje z
białym winem. I w gruncie rzeczy całość chyba jest w miarę dietetyczna ;)Składniki (2 - 3 porcje):- podwójna
pierś z kurczaka- 50 gramów
masła- pół
papryczki chilli- 1 średniej wielkości
czerwona cebula- 2 ząbki
czosnku- pół
czerwonej papryki- ok. 300 gramów
pomidorów (użyłam rzymskich)- 3 łyżki
czerwonej fasoli z puszki- pół niedużego pęczka
natki pietruszki-
sól,
pieprz,
słodka papryka- łyżka
oleju do smażenia-
kasza kuskus (na dwie osoby około pół szklanki) + wrzątekPrzygotowanie:1. Pierś myjemy, osuszamy, dzielimy na dwie połówki. Posypujemy
solą,
pieprzem,
słodką papryką, układamy na dosyć dużym kawałku papieru do pieczenia. Na wierzch kładziemy 25 gramów
masła. Zawijamy papier od góry tak, żeby
masło nie mogło wypłynąć. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30 - 35 minut. Czas pieczenia może się chwilę wydłużyć, jeśli filety są duże.2. Gdy
mięso się piecze przygotowujemy warzywa.
Papryczkę chilli kroimy na nieduże kawałki,
czosnek w plasterki,
paprykę w nieduże paski, a
cebulę w kostkę.
Pomidory przelewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, następnie kroimy na kawałki. Siekamy
natkę pietruszki.
Fasolę odsączamy z zalewy i spłukujemy na sitku
wodą.3. Na patelni rozgrzewamy
olej, dodajemy
cebulę i
czosnek, smażymy chwilę, dodajemy
paprykę i
papryczkę chilli. Smażymy kilka minut, aż
papryka będzie prawie miękka, ale wciąż chrupiąca. Dodajemy
pomidory, smażymy dosłownie chwilę, żeby się podgrzały, ale nie rozpadły. Dodajemy
fasolę i
natkę pietruszki, ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku
solą (ewentualnie, jeśli będzie mało pikantne, można dosypać
przyprawy chilli).4. Pięć minut przed końcem pieczenia piersi zalewamy
kuskus wrzątkiem z odrobiną
soli, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przykrywamy i odstawiamy. Po około 5 minutach "przeczesujemy"
kaszę widelcem, aby była sypka.5. Nakładamy na talerze
kaszę, w środek warzywa, a na wierzch
pierś z kurczaka w całości lub pokrojoną w plastry, polewamy
masłem, które pozostało z pieczenia. I gotowe :)