Wykonanie
Internet jest wspaniałą inspiracją, gdy nie wiemy co chcemy ugotować. Ja też nie miałam koncepcji na szybki obiad, ale gdzieś wpadły mi w ręce fotki quesadillas. Poszperałam w necie i na hiszpańskiej stronie z przepisami znalazłam ten przepis. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym go trochę nie zmodyfikowała ;-)Składniki:1 podwójna
pierś z kurczaka1
czerwona cebula1/2
czerwonej papryki*2 łyżki
koncentratu pomidorowego**1
mozzarella10 dag
żółtego sera1/2 łyżeczki mielonego kuminu1/2 łyżeczki
czerwonej papryki1/2 łyżeczki
chilisól,
pieprzolej1 opakowanie tortilli (u mnie
pomidorowe z Lidla)Wykonanie:
Kurczaka kroimy w paseczki i mieszamy w misce z
przyprawami i 2 łyżkami
oleju, odstawiamy na 1-2 godziny.
Kurczaka podsmażamy na patelni dodając pokrojoną w piórka
cebulę i pokrojoną w kostkę
paprykę, po 5 minutach dodajemy koncentrat. Jeszcze chwilę gotujemy i odstawiamy.Rozgrzewamy patelnię grillową, kładziemy na nią tortillę, podpiekamy ją z obu stron, po czym układamy na niej 2 rodzaje
sera i farsz. Pamiętajmy, aby nie kłaść farszu przy brzegach, bo przy obracaniu nam wypadnie. Tortillę przykrywamy drugim plackiem, dociskamy i obracamy przy pomocy pokrywki lub talerza. Teraz podpiekamy wierzchnią część quesadilli. Gdy
ser się rozpuści quesadilla jest gotowa. Przekładamy ją na deskę i kroimy na ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości placków.Czynności te powtarzamy przy robieniu kolejnych placków.Uwaga * oczywiście możemy zamiennie użyć zielonej lub
żółtej papryki.Uwaga** koncentrat możemy zastąpić
pomidorami pelati, ale wtedy musimy bardziej odparować sos.