ßßß Cookit - przepis na Tortilla z pikantnym kurczakiem i dipem czosnkowym

Tortilla z pikantnym kurczakiem i dipem czosnkowym

nazwa

Wykonanie

To danie nie wymaga wielkiej filozofii. Często je przygotowuję, tortilla więc musiała się tu pojawić obowiązkowo. :-) Podstawa u mnie to filet z kurczaka, natomiast dodatki modyfikuję w zależności od nastroju i zawartości lodówki. Przedstawiam wersję podstawową. Tortillę można spakować do lunchboxu lub po prostu przygotować wcześniej i zjeść podczas napadu głodu. I to bez wyrzutów sumienia, bo to przecież samo zdrowie. ;-)
Tortille:
3 tortille
1 duży filet z kurczaka
sałata
1 średnia czerwona cebula
1 pomidor
1/2 czerwonej papryki
1/2 świeżego ogórka
3 łyżki startego, żółtego sera
sól, pieprz, chilli, oregano
olej
Dip:
200g jogurtu naturalnego
150g naturalnego serka homogenizowanego
5 łyżek keczupu
4-5 ząbków czosnku
sól, pieprz
1. Filet z kurczaka kroimy w dużą kostkę i obficie obsypujemy przyprawami. Podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
2. Ogórka i pomidora i cebulę kroimy w półplastry, paprykę w słupki.
3. Przygotowujemy dip: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z jogurtem, serkiem i keczupem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Każdą tortillę podsmażamy chwilę na rozgrzanej, suchej patelni (z dwóch stron), smarujemy obficie dipem i układamy kolejno: sałatę, filety, warzywa, ser. Polewamy jeszcze odrobiną dipu. Zwijamy w rulon i podajemy.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/05/tortilla-z-pikantnym-kurczakiem-i-dipem.html