Wykonanie
To danie nie wymaga wielkiej filozofii. Często je przygotowuję, tortilla więc musiała się tu pojawić obowiązkowo. :-) Podstawa u mnie to
filet z kurczaka, natomiast dodatki modyfikuję w zależności od nastroju i zawartości lodówki. Przedstawiam wersję podstawową. Tortillę można spakować do lunchboxu lub po prostu przygotować wcześniej i zjeść podczas napadu głodu. I to bez wyrzutów sumienia, bo to przecież samo zdrowie. ;-)
Tortille:3 tortille1 duży
filet z kurczakasałata1 średnia
czerwona cebula1
pomidor1/2
czerwonej papryki1/2 świeżego
ogórka3 łyżki startego,
żółtego serasól,
pieprz,
chilli,
oreganoolejDip:200g
jogurtu naturalnego150g
naturalnego serka homogenizowanego5 łyżek
keczupu4-5 ząbków
czosnkusól,
pieprz1.
Filet z kurczaka kroimy w dużą kostkę i obficie obsypujemy
przyprawami. Podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego
oleju.2.
Ogórka i
pomidora i
cebulę kroimy w półplastry,
paprykę w słupki.3. Przygotowujemy dip:
czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z
jogurtem,
serkiem i
keczupem. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.4. Każdą tortillę podsmażamy chwilę na rozgrzanej, suchej patelni (z dwóch stron), smarujemy obficie dipem i układamy kolejno:
sałatę, filety, warzywa,
ser. Polewamy jeszcze odrobiną dipu. Zwijamy w rulon i podajemy.