Wykonanie
Dostałam od znajomej swojskie
pomidorki koktajlowe. Pachną z daleka,żal ich po porostu nie wykorzystać. Brały udział w śniadaniu, była także z ich udziałem pizza, tym razem nadziałam nimi
piersi z kurczaka. Ciekawy efekt wizualny otrzymałam, a po przekrojeniu malutkie kuleczki zachęcają do skonsumowania.
Składniki:
Piersi z kurczaka - 2 pojedyncze
Pomidorki koktajlowe - kilka sztukStarty
żółty ser - 2 garście
Sól,
pieprz do smaku
Olej do smażenia- 2 łyżki
Przyprawa do sałatek z kwiatkami - 2 szczypty (opcjonalnie)
Wykonanie:
Piersi z kurczaka płuczemy, usuwamy zbędne błony.Nacinamy wzdłuż "otwieramy"ale nie przecinamy do końca i rozklepujemy przykrywając folią
mięso na cienkie kotlety.Przyprawiamy
solą pieprzem i
przyprawą do sałatek - opcjonalnie (uwielbiam tą
przyprawę i dodaję niemal do wszystkiego;)
Pomidorki płuczemy, usuwamy z nich szypułki.Układamy na środku
mięsa, obsypujemy starym
żółtym serem.Zamykamy pierś zabierając brzegi
mięsa do góry tworząc stożek i spinamy wykałaczkami.Obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, następnie przykrywamy i pieczemy po przykryciem około 20 minut.