Wykonanie
Kupiłam chrupiące, kukurydziane muszle taco i w związku z tym w koperkowej kuchni powstał meksykański obiad.
Mielone mięso (u nas z
indyka),
pomidory,
papryka,
kukurydza i obowiązkowo
czerwona fasola. Ze względu na Małą „I” nie przesadzałam z
chili, więc było odrobinę za mało pikantne (następnym razem zrobię dwie wersje tego dania). Taco
Składniki:8 kukurydzianych muszli taco2 łyżki
oleju1
czerwona cebula1 biała
cebula400g
mielonego mięsa z udźca
indyka½ szklanki
kukurydzy1
czerwona papryka2
pomidory1 szklanka
czerwonej fasoli z puszki
Sól,
pieprz i
chili do smakuWykonanie:
Cebulę po obraniu i umyciu kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym
oleju, a jak
cebula się zeszkli to dodajemy
mielone mięso. Całość mieszamy, doprawiamy odrobiną
soli i
pieprzu i smażymy przez ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy
kukurydzę,
paprykę pokrojoną w kostkę, obrane
pomidory pokrojone w drobną kostkę i
czerwoną fasolę. Całość smażymy na średnim ogniu przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu, doprawiamy do smaku
solą i
chili w proszku. Muszle taco napełniamy
mięsem tuż przed podaniem, żeby nie rozmiękły.