Wykonanie
Składniki:-500g dowolnego
mięsa mielonego-jedna lub dwie
cebule-puszka
kukurydzy-puszka
czerwonej fasoli-
chilli w proszku-
sól,
pieprz-dwie łyżki
oleju do smażenia-4 gotowe tortille (można kupić w większości sklepów bez problemu)Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do lekkiego zeszklenia a następie dorzucamy do niej
mięso. Smażymy razem do momentu aż
mięso przestanie być różowe, zacznie się leciutko rumienić. Przekładamy
mięso do garnka (albo zostawiamy na patelni jeśli ktoś ma dostatecznie wysoką) i dodajemy
kukurydzę,
fasolę i
przyprawy w dowolnych proporcjach. Dusimy całość na średnim ogniu przez kilka minut, tak aby
kukurydza i
fasola się dokładnie zagrzały. Odstawiamy garnek i pozwalamy otrzymanemu farszowi lekko przestygnąć. Placki tortilli podgrzewamy zgodnie z instrukcją z opakowania. Nakładamy porcję farszu na środek tortilli i zawijamy ją w kopertę. Po zawinięciu można ją dodatkowo zapiec na grillu elektrycznym ale nie jest to konieczne. Podajemy samo, z dodatkiem sałatki, lub z sosami na bazie śmietany/jogurtu mającymi złagodzić pikantny smak burrito. Z podanych składników otrzymujemy 4 całkiem spore porcje.
Na zdjęciu burrito przed zawinięciemKoszt porcji: 4 zł