Wykonanie
Składniki: (wystarczają na 3-4 porcje)-500g
mielonego mięsa-3 średniej wielkości
cebule-puszka
czerwonej fasoli-puszka
kukurydzy (opcjonalnie)-jeden kartonik (ok 200ml)
przecieru pomidorowego-puszka krojonych
pomidorów (można zastąpić świeżymi, obranymi ze skórki)-łyżeczka
koncentratu pomidorowego (jak ktoś lubi mocno
pomidorowe)-świeża
papryczka chili, lub
chili w proszku-dwie-trzy łyżki
oleju do smażenia-
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę na
oleju aż będzie lekko zeszklona. Dodajemy do niej
mięso mielone i smażymy na sporym ogniu sporo mieszając aż całe
mięsko się zetnie. Przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością
wody. Dusimy kilka minut a następnie dodajemy po kolei przecier,
pomidory i ewentualnie koncentrat (tak przygotowana potrawa ma bardzo mocny
pomidorowy smak, jeśli komuś on nie odpowiada można zrezygnować z koncentratu lub użyć mniej
pomidorów), dodajemy również
fasolę,
kukurydze (nie jest konieczna w tej potrawie),
chilli i dusimy na małym ogniu kilka chwil dotąd aż wszystko ładnie się połączy i zmięknie. Doprawiamy w razie potrzeby
solą i
pieprzem. Gotową potrawę podajemy z
ryżem lub najsmaczniej i najwygodniej moim zdaniem - z
pieczywem.Tak przygotowane
chilli nadaje się do przechowywania w lodówce, odgrzewania i podawania na zimno co jest jego dodatkową zaletą. Jeśli ktoś się boi o koszty to można oczywiście wyrzucić przecier czy
pomidory i zastąpić je większą ilością koncentratu co jest nieco mniej smaczne ale przynajmniej tanie.
Koszt całości: 19 zł(ale używając tańszego
mięsa, wyrzucając
kukurydzę i stosując tylko przecier można zejść nawet do 10 zł )