Przepyszna i sycąca sałatka z kurczakiem i warzywami – idealna na imprezy i domówki, ale również na codzień. Świetnie się przechowuje i jest wyrazista w smaku – bo w końcu to sałatka meksykańska, wiec ma odrobinę ostrości.porcje dla 4 do 6 osóbSkładniki450 g piersi z kurczaka3/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki pieprzu3/4 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej1 puszka kukurydzy1 puszka fasoli czerwonej1 czerwona cebula, średniej wielkości1/2 papryki czerwonej1/2 papryki zielonej80 g sera żółtego3/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki pieprzu1 łyżka majonezu1 i 1/2 łyżki śmietany 18%Wykonaniekurczaka pokroić w małą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem oraz papryką i podsmażyć na niewielkiej ilości masła klarowanego (lub innego tłuszczu), aż będzie ładnie zgrillowany i gotowy, ale wciąż soczysty. To jest przez około 7 do 10 minut, zależnie od wielkości kostek i tego na ile kurczak był zimny (prosto z lodówki)fasolę oraz kukurydzę dokładnie odcedzić z zalewy. Papryki i cebulę pokroić w kostkę. Ser pokroić w małą kostkękurczaka wymieszać ze wszystkimi warzywami i serem. Doprawić solą, pieprzem i przemieszać. Następnie dodać śmietanę z majonezem i ponownie wymieszaćpodawać od razu lub można przechować w lodówcePrzepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także