ßßß Cookit - przepis na Paprykarz szczeciński

Paprykarz szczeciński

nazwa

Wykonanie

Pamiętacie paprykarz szczeciński ? Lubicie, jadaliście ? Swego czasu najlepszy był na Wybrzeżu sprzedawany w płaskich okrągłych sporych puszkach. Dzisiaj paprykarz szczeciński też jest dostępny w sprzedaży, ale niestety, nie ma on już nic wspólnego z tym sprzedawanym przed laty ! Ponieważ mój mąż jest wielbicielem paprykarza, spróbowałam odnaleźć smaki sprzed lat... Przeszperałam sieć i u Małej Mi znalazłam przepis.
Hmmm, chyba nie do końca udało mi się odwzorować tamten smak, ale i tak przekąska wyszła pyszna.
Paprykarz szczeciński
Składniki:
1 wędzona makrela (około 250 g)
50 g ryżu
1 marchewka
1 cebula
4 duże pieczarki
100 g koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
3 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
sok z cytryny
sól
pieprz
szczypta pieprzu cayenne
olej do smażenia
Wykonanie:
Ryż gotujemy w dużej ilości lekko posolonej wody, aż będzie miękki. Odcedzamy na sitku.
makrele obieramy z ości i skóry, po czym ją rozdrabniamy widelcem.
Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, dodając do niej ziele angielskie i listki laurowe. Następnie dodajemy do niej startą na grubej tarce marchewkę, a po chwili starte na grubej tarce pieczarki. Warzywa dusimy, aż będą miękkie, wtedy dodajemy resztę składników i jeszcze chwilę gotujemy. Warzywa odstawiamy do przestygnięcia, po czym dodajemy do nich ryż i makrelę i przyprawiamy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/01/paprykarz-szczecinski.html