ßßß Cookit - przepis na Domowy Paprykarz Szczeciński

Domowy Paprykarz Szczeciński

nazwa

Wykonanie

Wiadomo. Domowe wersje wszystkiego, są nie tylko smaczniejsze, ale i na pewno o wiele zdrowsze. Taka świeżo zrobiona pasta, bez konserwantów i zbędnych dodatków... mmmm pycha!
Staram się, aby co najmniej raz w tygodniu gościła w naszym menu ryba, a taki paprykarz to idealna i pyszna propozycja.
Składniki:
2-3 łyżki oleju
1 cebula
2 ziela angielskie
listek laurowy
1 marchew
5 pieczarek
100 g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
pieprz cayenne
sól, świeżo mielony czarny pieprz
1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki (opcjonalnie)
200 g ryżu (waga po ugotowaniu)
200 g wędzonej makreli (waga bez skóry i ości)
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Marchew zetrzyj na tarce i dodaj ją do zeszklonej cebuli.
Zetrzyj pieczarki i również dodaj na patelnię. Duś do czasu aż warzywa zmiękną. Usuń ziele i listek.
Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, ostrą, pieprz cayenne, pietruszkę, czarny pieprz i sól. Wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę.
Odstaw do przestudzenia, a w tym czasie makrelę oddziel od skóry i pozbaw ości. Następnie dodaj ją razem z ryżem na patelnię i dokładnie wymieszaj, tak żeby ryba dobrze się rozdrobniła, Jeśli trzeba dopraw.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Domowy paprykarz szczeciński
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/01/domowy-paprykarz-szczecinski.html