Wykonanie
Wiadomo. Domowe wersje wszystkiego, są nie tylko smaczniejsze, ale i na pewno o wiele zdrowsze. Taka świeżo zrobiona pasta, bez konserwantów i zbędnych dodatków... mmmm pycha!Staram się, aby co najmniej raz w tygodniu gościła w naszym menu
ryba, a taki paprykarz to idealna i pyszna propozycja.
Składniki:2-3 łyżki
oleju1
cebula2
ziela angielskielistek laurowy1
marchew5
pieczarek100 g
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
ostrej paprykipieprz cayennesól, świeżo mielony
czarny pieprz1/2 łyżeczki suszonej
natki pietruszki (opcjonalnie)200 g
ryżu (waga po ugotowaniu)200 g
wędzonej makreli (waga bez skóry i ości)Na patelni rozgrzej
olej, wrzuć posiekaną
cebulę,
ziele angielskie i
liść laurowy.
Marchew zetrzyj na tarce i dodaj ją do zeszklonej
cebuli.
Zetrzyj
pieczarki i również dodaj na patelnię. Duś do czasu aż warzywa zmiękną. Usuń ziele i listek.
Dodaj
koncentrat pomidorowy,
paprykę słodką, ostrą,
pieprz cayenne,
pietruszkę,
czarny pieprz i
sól. Wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę.
Odstaw do przestudzenia, a w tym czasie
makrelę oddziel od skóry i pozbaw ości. Następnie dodaj ją razem z
ryżem na patelnię i dokładnie wymieszaj, tak żeby
ryba dobrze się rozdrobniła, Jeśli trzeba dopraw.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Domowy
paprykarz szczeciński