Wykonanie
Jest to danie idealne dla zapracowanych, zabieganych, lub kuchennych leniwców – bo przecież każdy ma czasami lenia. Przygotowanie
szpinaku 7 minut- upieczenie tarty 20 minut. Łącznie z pokrojeniem nie więcej niż pół godzinki. W smaku rewelacja. Polecam
SKŁADNIKI:
szpinak mrożony 400 g
ser żółty tarty 150 g
szynka dowolna 100 gciasto kruche 1 opakowanie
śmietana do zup i
sosów 100 ml
masło 1 łyżka
sól pieprz do smaku
czosnek 2 ząbki
ser grana padano 2 łyżki – ale można pominąć
majonez 2 łyżki
ketchup 2 łyżki
bułka tarta do posypania formyPRZYGOTOWANIE:Piekarnik rozgrzać do temp 180 stopni.
Szpinak- ja użyłam mrożonego, przełożyć do rondla, podgrzewać aż do całkowitego rozmrożenie. Po tym czasie dodać łyżkę
masła, szczyptę
soli ,
pieprzu oraz dwa ząbki przeciśniętego przez praskę
czosnku. Zamieszać. Na końcu dodać
ser grana padano. (można pominąć lub zastąpić innym
serem). Blaszkę na której będziemy piec, posmarować tłuszczem i wysypać odrobiną
bułki tartej. Rozłożyć ciasto. Podpiec 3 minuty . Następnie wyciągnąć, wyłożyć
szpinak , odrobinę
sera żółtego i kawałki pokrojonej
szynki. Piec 15 minut. Wyciągnąć z piekarnika , posypać pozostałym
serem i zapiekać do jego rozpuszczenia ok 2 minuty wystarczą. Podawać z
sosem majonezowo-
ketchupowym. Smacznego:)zapraszam na konkurs, w którym do wygrania fartuszek Cookie