Wykonanie
8 minut. Tyle dokładnie zajęło mi przygotowanie tych pierożków. Reszta robi się sama, wystarczy włożyć do piekarnika. Ciasto kruche gotowe – dla ambitnych polecam zrobić samemu. Farsz to zwykła kosteczka
sera zawinięta w
szynkę, Ot cała historia… A
potem… sama nie mogłam uwierzyć , takie
banalne a takie dobre:)
SKŁADNIKI:ciasto kruche 1 opakowanie tj. 320 g
szynka z piersią z
indyka 10 plasterków
ser żółty 20 dag
majonez 3 łyżki
ketchup 1 łyżka
śmietana 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
pieprz 1 szczyptaPRZYGOTOWANIE:Do wykonania pierożków użyłam gotowego ciasta kruchego. Ciasto rozwinąć i podzielić nożem lub radełkiem na 12 równych kwadratów.
Ser żółty pokroić w większą kostkę. Każdy kawałek
sera zawijać w plaster
szynki. Układać na kwadratach ciasta i zlepiać boki jak pierogi lub w piramidki. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Pierożki ułożyć na formie wyłożonej papierem. Posmarować z wierzchu miękkim tłuszczem. Zapiekać 20 minut. sos1: dwie łyżki
majonezu wymieszać z łyżką
ketchupu. sos1: łyżkę
majonezu wymieszać z 1 łyżką
śmietany, szczyptą
pieprzu oraz przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Pierożki podawać na ciepło Smacznego:)