Wykonanie
Kupiłam
szynkę szwarcwaldzką bo chodziła za mną i wołała: "Weź mnie!". No to wzięłam... I wczoraj, w ramach zwolnienia lekarskiego i może trochę z nudów, wymyśliłam wytrawne ślimaczki z
ciasta francuskiego.Dużo zdjęć mi wyszło :) ale pomyślałam, że skoro już poświęciłam czas na pstrykanie - to je umieszczę. Będzie smaczniej ;)
Składniki:1
ciasto francuskie100 gramów
szynki szwarcwaldzkiej
ketchup do posmarowania ciasta (2-3 łyżki)100 gramów
sera żółtegopieprzczosnek granulowany1
jajko do posmarowania ślimaczków
Soli już nie dodaję (mimo, że jest na zdjęciu wśród składników, ale zrezygnowałam z niej), ponieważ
szynka szwarcwaldzka jest słona sama w sobie. Za dużo by było.
Pieprz i
czosnek granulowany są wystarczającymi
przyprawami.Takie ślimaczki - do
piwa jak znalazł :)
Wszystko będzie się odbywać na papierze, w który owinięte jest ciasto. Możemy
potem wykorzystać ten papier do pieczenia ślimaczkówCiasto rozwijamy i smarujemy
ketchupemPrzyprawiamy
pieprzem i
czosnkiemSer żółty zetrzeć na dużych oczkachPołową porcji
sera posypujemy ciasto
Szynkę kroimy w kawałki (tłuszczyk, który ma
szynka, wytopi się)...
... układamy na
serze...
... i posypujemy drugą połową
seraRoladę zwinąć i włożyć do zamrażalnika na 20 minut - dzięki temu rolada łatwiej się pokroi i nie rozpadnie podczas dzielenia na plasterki
Zaklejamy dokładnie boki...
... i zawijamy w ten sam papier, co było zawinięte ciasto
Po wyjęciu zaznaczyłam sobie nożem porcje, a następnie dużym,
ostrym nożem kroiłam plastry (wychodzi 12-13 sztuk)
Nagrzać piecyk do 200 stopni C
Jajko roztrzepać i posmarować nim ślimaczki
Papier po cieście wraz ze ślimaczkami ułożyć na blasze i piec 20 minut
Można podać posypane
szczypiorkiem lub polane
ketchupem. Smakują zarówno na zimno jak i na gorąco.Smacznego! :)