Jeżeli macie ochotę na szybką przekąskę to polecam Wam włoskie paluchy tzw. grissini :)U mnie robione w dniu dzisiejszym na szybko z uwagi na niespodziewanych gości, dlatego też z ciasta francuskiego kupnego ale jeżeli tylko macie czas i ochotę to polecam ciasto domowej roboty.Świetna przekąska na sylwestrowy wieczór.Zapraszam na dwa rodzaje grissini, połowa z serem, szynką parmeńską i ketchupem, a pozostałe z serem, czosnkiem i ziołami.Składniki:2 opakowania ciasta francuskiegokostka sera żółtegoszynka parmeńskaketchup3 ząbki czosnkuświeżo zmielony pieprzsól morskabazylia suszonaoliwaSposób przygotowania:rozkładamy jeden płat ciasta francuskiego i posypujemy go startym żółtym seremprzykrywamy drugim płatem i delikatnie dociskamy za pomocą wałkaciasto kroimy na paski o szerokości ok. 1 , 5 cmpołowę paluchów smarujemy ketchupem i kładziemy na nich szynkę parmeńskąpozostałe smarujemy oliwą, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posypujemy solą, pieprzem i bazylią według uznaniakażdy paluch chwytamy za końce i skręcamy w spiralkęukładamy na blachę w 3-4 cm odstępachkażdy paluch smarujemy roztrzepanym jajkiempieczemy ok. 15 min. w 200 stopniach.