Wykonanie
Bardzo prosta, efektowna i szybka w wykonaniu przekąska na imprezę. Uwielbiam tego typu rzeczy, bo wszystko
mogę sobie przygotować wcześniej, a podczas przyjęcia nie sterczeć w kuchni. W tym wypadku wystarczy jedynie oddalić się na sekundę i włożyć gotowe ślimaczki do rozgrzanego piekarnika. I wracam do gości :)
Potrzebujesz:1 opakowanie gotowego
ciasta francuskiego20 dag
żółtego sera10 dag
szynki (u mnie
wędlina z
indyka)płaska łyżeczka granulowanego
czosnku6 łyżek pikantnego
ketchupuPrzygotowanie:Ciasto rozwinąć i przekroić wzdłuż na dwie części.Obie posmarować
ketchupem i posypać
czosnkiemSer ścieramy i połową posypujemy ciasto.
Wędlinę kroimy w paseczki i układamy na
serze. Posypujemy resztą
sera.Zwijamy dwie długie roladki.Kroimy w plastry 1 cm grubości (jeśli mamy czas to możemy wstawić roladki do zamrażarki na 30 minut - będą się dużo lepiej kroiły. Tylko o nich nie zapomnijcie :)Układamy płasko na papierze do pieczenia. Nie przejmujemy się, gdy będą wyglądały na spłaszczone i mało eleganckie - gdy ciasto urośnie będzie lepiej.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.Podawać na ciepłoWyjdzie nam koło 40 takich kąsków "na raz". Smaczne, soczyste i aromatyczne.
Czosnek nie dominuje i nie powinien przeszkadzać. Oczywiście można zrezygnować i dodać np trochę
bazylii lub
oregano.Smacznego!