Wykonanie
Na obiad pyszne krokiety - nadziane
szpinakiem,
serem, szyneczką,
czosnkiem...mmmPyszne z młodymi ziemniaczkami lub frytkami.P.S Wnoszę poprawkę!Wg zdania mojego chłopaka - mądralińskiego - muszę zmienić nazwę z krokietów na roladki (lub coś w tym stylu). Według Szanownego Pana Ł. krokiety są to tylko zawinięte, nadziane naleśniki."Widzisz?! dobrze, że przeglądam Twoje posty...bo byś miała błędy na blogu" ....xDufff....
Składniki:4 duże plastry
schabuok 200g
mrożonego szpinaku4 plastry
szynki4 plastry
sera2 ząbki
czosnku2 łyżki
śmietany gęstej
bułka tarta (do obtaczania)2
jajkasólpieprzczerwona papryka (
przyprawa)2 łyżki
masłaPrzygotowanie:
Szpinak rozmrażam (odlewam
wodę) i wrzucam na rozgrzane
masło na patelnie. Chwilę podsmażam i następnie dodaję
sól i
pieprz do smaku oraz
śmietanę i wyciśnięty
czosnek.
Szpinak musi
mieć dość gęstą konsystencję. W tym czasie rozbijam
schab na płaskie kotlety -
solę i
pieprzę i posypuję
papryką obie strony. Na każdy plaster
schabu kładę kolejno:
szynkę,
ser (ja dałam Hochland Tostowy bo akurat ten miałam) i łyżkę
szpinaku.Ostrożnie zawijam (gdyby się rozwalały polecam wykałaczkę chociaż ja rzadko używam) i obtaczam w rozbełtanym
jajku i w
bułce tartej.Staram się robić tak by
ser nie wystawał bo w czasie smażenia wycieknie i sie przypali. Ja tym razem smażyłam moje krokiety we frytownicy jakieś 15 minut i
powiem, że to bardzo wygodne bo nie trzeba przewracać - obracać :) ale zwykła patelnia jak najbardziej się nada - smażymy ok 10 min po obu stronach na
oleju. Smacznego!