Wykonanie
Moje
Pide Au Fromage podbiły
serca wielu osób. Zgodnie z obietnicą dziś prezentuję przepis na łódeczki nadziewane
mięsem mielonym. Równie pyszne, równie chrupiące, znikające równie błyskawicznie. Jeśli macie ochotę na "coś innego", to taka przekąska na pewno przypadnie Wam do gustu. "Pajdy" można wypełnić mieloną
karkówką, czy pokrojonym w kostkę
filetem z kurczaka. Ja zdecydowałam się na dobrej jakości
wołowinę.Do farszu dodałam sumak firmy SKWORCU . Sumak to
przyprawa charakterystyczna dla kuchni kaukaskiej i azjatyckiej. Występuje w postaci grubo zmielonego, ciemnoczerwonego proszku. Nadaje potrawom cierpki, lekko kwaśny smak i aromat.Składniki (6 sztuk):ciasto3 szklanki
mąki pszennej20 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1 i 1/4 szklanki letniej
wody1/2 łyżeczki
solinadzienie400 g
wołowiny2
cebule1 łyżeczka sumaku1 łyżeczka czerwonej,
słodkiej papryki1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
czarnego pieprzu mielonego3 łyżki
oliwy1 łyżka
przecieru pomidorowego3
pomidory2
papryki czerwone1
papryka zielona1/4 szklanki
wodyponadto1 łyżka
jogurtu naturalnego1 łyżka
wodymasło do posmarowaniaPiekarnik i blaszkę (tę dużą z piekarnika, odwróconą
spodem do góry) rozgrzewamy do 250*C.Zarabiamy ciasto.Do dużej miski przesiewamy
mąkę i
sól. Do kubeczka wlewamy letnią
wodę, wsypujemy
cukier i dodajemy rozkruszone
drożdże. Mieszamy całość do czasu, aż
drożdże się rozpuszczą. Mieszankę wlewamy do
mąki. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt gęste wlewamy trochę
wody, a do zbyt rzadkiego dosypujemy
mąkę. Ciasto przenosimy do miski oprószonej
mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę (musi podwoić swoją objętość).Przygotowujemy nadzienie.
Mięso wołowe mielimy.
Cebule,
pomidory i
papryki oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę.Do miski dodajemy
cebulę i
przyprawy. Rozcieramy całość ręką. Dokładamy pozostałe składniki i mieszamy je łyżką. Na samym końcu wlewamy
wodę.Wyrośnięte ciasto przenosimy na stolnicę delikatnie oprószoną
mąką, rolujemy i dzielimy na 6 równych części. Każdą zwijamy tworząc kulkę. Kulki rozwałkowujemy. Na środek każdego placka wykładamy po 3 łyżki nadzienia i rozprowadzamy je równomiernie. Sklejamy brzegi ciasta na kształt łódeczki.
Chlebki naciągamy nieco, by jeszcze bardziej je spłaszczyć. Brzegi łódek smarujemy (za pomocą pędzelka)
jogurtem wymieszanym z
wodą.Bardzo rozgrzaną blaszkę z piekarnika oprószamy
mąką. Układamy na niej łódeczki i z powrotem wsuwamy do piekarnika. Pajdy pieczemy około 10-12 minut, aż ładnie zarumienią się z wierzchu. Po wyjęciu brzegi gorących łódek smarujemy
masłem. Przed podaniem
chlebki można pociąć po skosie na mniejsze kawałki.