Wykonanie
SkładnikiCiasto:suche
drożdże, 10 gramciepła
woda, 3/4 szklanki
cukier, 1 łyżeczka
mąka pszenna, 300 g
oliwa, 2 łyżki
sól, 1 łyżeczkaFarsz:pesto
paprykowe, 6 łyżek
mozzarella, 1 duża kulka
szynka dojrzewająca (parmeńska, serrano), 4 plastry
papryka czerwona, 1/4 sztuki
pomidorki koktajlowe, 6 sztuk
cebula czerwona, 1/2 sztukiSposób przygotowania1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wrabiać przez 10 minut. W razie potrzeby dolać
wody lub dosypać
mąki. Całość zasypać
mąką, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.2. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni (funkcja góra-dól). Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować w koło. Ułożyć na blaszce posmarowanej
olejem. Na ciasto nałożyć pesto i równomiernie rozsmarować. Połowę
mozzarelli zetrzeć na tartce i rozsypać po pizzy. Ułożyć
szynkę podzieloną na mniejsze części,
paprykę pokrojoną w paseczki,
pomidorki w ćwiartki i
cebulę w piórka. Na koniec położyć resztę
mozzarelli pokrojonej w cienkie plastry.3. Piec przez 7-10 minut. Podawać z
sosem czosnkowym i pesto
paprykowym.generic cialis viagra