ßßß
450 gram mąki pszennej + ewentualnie do podsypania (max 2 łyżki)mały kubeczek jogurtu naturalnego ( 130 - 150 gram)1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru0,5 szklanki ciepłej wody25 gram drożdży2 łyżki oliwy lub olejudo posmarowania: 2 łyżki rozpuszczonego, schłodzonego masłaJogurt wyciągamy z lodówki na godzinę przed pieczeniem, aby się ogrzał.W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia.Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy wyrośnięty rozczyn, olej, jogurt, zagniatamy elastyczne ciasta, jeśli się lepi, możemy podsypać mąką, ale nie za dużo). Odstawiamy w omączonej misce w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).Następnie ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 10 równych części, formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy na 15-20 minut do podrośnięcia.Następnie smarujemy każdą rozpuszczonym masłem.
Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni (absolutnie, nie w termoobiegu, wtedy każde pieczywo będzie suche i twarde jak drewno).