Wykonanie
Przeglądając gazetę znalazłam fajny przepis na pączusie, którym chciałabym się z
wami podzielić.
Składniki:- 250 g
mąki pszennej-
sól- 20 g
drożdży- 25 g
masła- 40 g
cukru- ok. 1l
oleju do smażenia-
cukier puder do posypania.Przygotowanie:
Mąkę przesiać razem ze szczyptą
soli do miski.
Drożdże rozpuścić w 150 ml letniej
wody.Odstawić na kilka minut.
Masło roztopić, wystudzić. Z
drożdżami i
cukrem dodać do
mąki. Wyrabiać, aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji. Przykryć ściereczką i odstawić mniej więcej na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto wyrobić ponownie. Formować z niego małe pączki i układać na oprószonym
mąką blacie. Przykryć ściereczką i odstawić, aż dwukrotnie powiększą swoją objętość.W szerokim rondlu rozgrzać
olej. Wrzucać do niego po kilka pączków. Smażyć z obu stron przez 3-4 minuty, aż zaczną się rumienić. Gotowe wyławiać łyżką cedzakową i układać na papierowym ręczniku. Gdy pączki nieco ostygną obtoczyć je w cukrze i nadziać je
marmoladą.